Al candidat Pedro Sánchez el debat d’investidura se li ha anat de les mans. Se li va escapar des del mateix moment en què dilluns es va enfilar a la tribuna i va decidir posar en el mateix plat de la balança el suport de Podemos i l’abstenció de PP i Cs; des de l’instant en què […]
Al candidat Pedro Sánchez el debat d’investidura se li ha anat de les mans. Se li va escapar des del mateix moment en què dilluns es va enfilar a la tribuna i va decidir posar en el mateix plat de la balança el suport de Podemos i l’abstenció de PP i Cs; des de l’instant en què […]
Al candidat Pedro Sánchez el debat d’investidura se li ha anat de les mans. Se li va escapar des del mateix moment en què dilluns es va enfilar a la tribuna i va decidir posar en el mateix plat de la balança el suport de Podemos i l’abstenció de PP i Cs; des de l’instant en què va decidir no dir ni una paraula sobre Catalunya en les dues primeres hores d’intervenció inicial ni aportar cap resposta al pols independentista en la resta del debat. Però el candidat no ha rectificat en la segona jornada de debat i ha mantingut exactament el mateix to mentre la investidura se li escola entre els dits i l’aboca a una negociació agònica i contrarellotge. De moment, aquest dimarts ha perdut la primera votació al Congrés.
Només ha recollit el vot a favor del PSOE i el de l’únic diputat que ha pogut sumar, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC). Podemos ha decidit en el darrer moment abstenir-se, com a gest per facilitar les negociacions, i Irene Montero, que ha votat telemàticament a les nou del matí, ha votat en contra. També el PNB s’han abstingut, igual que Bildu i Compromís. ERC i JxCat han votat en contra. També la resta de forces, amb PP i Cs al capdavant.
Tot apunta que, tret que hi hagi un gir radical en el plantejament del PSOE difícilment aconseguirà donar un tomb a la situació en 48 hores, quan s’haurà de fer la segona volta. La imatge que el PSOE aposta per un govern en solitari i està disposat a anar a noves eleccions si l’oposició no obre camí ha quedat instal·lada a l’escenari polític espanyol.
Les alarmes s’han disparat amb tanta intensitat als despatxos del PSOE que la número dos del govern, Carmen Calvo, ha convocat a mig matí la premsa per donar la seva versió de les negociacions. Trencant totes les normes de cortesia parlamentària, mentre des de la tribuna parlava el líder del PNB, Aitor Esteban, Calvo ha sortit de l’hemicicle per contrarestar des del pati del Congrés els retrets que el dia abans els havia dedicat Pablo Iglesias sense que Sánchez demostrés capacitat per reaccionar. El PSOE ha convocat demà d’urgència la seva executiva per abordar les negociaciones.
A primera hora del matí, Sánchez havia escoltat els tocs d’atenció que feia ressonar dins de l’hemicicle el republicà Gabriel Rufián. “Encara es pot salvar la situació”, li advertia el portaveu d’ERC mentre alertava que serà “una irresponsabilitat històrica que només pagarà l’esquerra” abocar Espanya a unes noves eleccions. “Aquest ànec el pagarem tots. Si amb aquests vímets no som capaços de donar resposta, mereixem que tots els fills d’Aznar i don Pelayo ens passin per damunt”, alertava.
Sánchez anava apuntant en una gran llibreta de tapes vermelles els retrets dels grups, que malgrat partir arguments radicalment oposats tots concloïen en el mateix punt. També consultava sovint el seu mòbil. Amb tot, les seves respostes no s’han mogut ni un mil·límetre al llarg de les hores de debat. Cap gest per facilitar l’acord, cap resposta per a Catalunya.
Just davant de Sánchez, a la banda oposada de l’hemicicle, Pablo Casado ha seguit el debat relaxat i sense abandonar el somriure irònic, amb Cayetana Álvarez de Toledo, la seva aposta fallida a Catalunya, cinc files més enrere, i amb un Albert Rivera, descentrat i desenfocat, a l’altre extrem de la filera d’escons, junt a Inés Arrimadas. Rivera fins i tot ha hagut d’escoltar com el penebista Aitor Esteban el situava com a membre d’una banda de Mariachis i la socialista Ariadna Lastra li retreia que el més valent que ha fet és jugar-se-la a caure en un constipat apareixent “despilotat” en un cartell electoral.
Tant a Rufián com la portaveu de Junts, Laura Borràs, han reclamat a Sánchez una resposta per a Catalunya. Al primer l’ha advertit que s’ha de posar fi a la via unilateral i seure a parlar d’un problema que, segons el candidat, és de “convivència i no d’independència”. A la segona li ha ventat que estan barallats amb la realitat, que s’han instal·lat en l’antipolítica i que són “inútils” des del punt de vista parlamentari per defensar els interessos i la prosperitat del poble català.
“Vostè és l’aspirant a govern, no fomenti les fake news. A Catalunya no hi ha una crisi de convivència. Qui té un problema convivència és l’Estat espanyol”, ha replicat Borràs, a més d’exigir-li respecte al president Quim Torra i advertir-li que no ha estat capaç de llegir els resultats i que no ha fet res per aconseguir els vots que necessita per ser investit.
Aquest darrer retret li ha plogut al candidat socialista de totes bandes. Tots els grups li han advertit que la governabilitat requereix diàleg, que no pot esperar governar gràcies a l’abstenció de la dreta.
“Estic desconcertat, què no vol ser investit?”, l’ha arribat a interrogar Aitor Esteban, que ha mostrat la disposició del seu grup a l’abstenció tot i retreure que fa dues setmanes que no els truca el PSOE.
El tel d’incertesa que s’ha acabat instal·lant al ple del Congrés ha atrapat l’interès pel debat fins al darrer dels diputats que havien d’intervenir. L’hemicicle no ha assistit avui a l’habitual desbandada al bar que es produeix cada cop que en el darrer tram del debat intervenen els partits amb menor representació.
Però no hi ha hagut novetat. Els retrets a Sánchez s’han anat repetint amb excepcions molt singulars. “Vostè és un candidat que arriba a aquest debat com el rei despullat”, li ha retret des de Coalició Canària Ana Oramas: “La seva supèrbia senyor Sánchez l’està matant”.
Amb tot, quan ha intervingut la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, el posicionament tampoc no ha variat el més mínim. També el to altiu, quan ha exigit respecte a Podemos cap a un PSOE centenari -“vostès no són la prova del cotó d’aquest partit”, ha retret- i quan ha repassat un a un la resta de grups, inclòs aquells a qui demanen suport.
Amb el final de la sessió ha començat la cursa de 48 hores del PSOE per intentar salvar la segona votació de la investidura. En cas contrari s’haurà activat el compte enrere per a noves eleccions.
______________
L’Alerta necessita el vostre suport
L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.
Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.
Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!
Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!