fa 4 anys

Tornen les protestes a diversos punts del món

Les protestes tornen a esclatar arreu del món desafiant els estats d’alarma que els estats encara mantenen actius.

Les protestes tornen a esclatar arreu del món desafiant els estats d’alarma que els estats encara mantenen actius.

Les protestes han tornat a esclatar a diferents zones del món com Hong Kong, Líban, Eslovènia, Alemanya, Grècia, Xile, altres països de l’Amèrica Llatina i l’Àfrica. El punt central de totes és intentar tombar el règim econòmic imperant, culpable dels mals del món per la seva ideologia neoliberal. Després del parèntesis imposat per la pandèmia, les protestes tornen a començar amb encara més raons de pes.

Es preveu que durant les setmanes vinents seguiran creixent les manifestacions arreu del globus, demà divendres 1 de maig està previst que es reactivin les protestes a Catalunya. Diferents canals de Telegram estan gestant una convocatòria per reactivar els carrers per denunciar l’intent del govern espanyol d’infondre por a la població i l’atac a la sobirania catalana prenent-li les competències en nom del bé comú.

A la resta del món ja hem de lamentar un mort a les protestes del Líban (l’exèrcit ha arribat a demanar perdó, inusualment, per intentar calmar la revolta), a Hong Kong s’imposen multes als manifestants per violar les mesures de distància física, i a Xile han detingut desenes de persones i se n’han ferit deu en les protestes contra el govern. A Europa hi ha hagut manifestacions a Eslovènia contra la corrupció i Alemanya pels drets civils. També s’han reactivat les protestes juvenils “Fridays for future” iniciades per l’activista Greta Thunberg contra el canvi climàtic.

Un mort al Líban en les protestes contra el govern

Les protestes han tornat amb força al Líban tot i que encara hi ha mesures imposades per controlar l’avanç de la pandèmia. Al país s’hi reporten ara menys de deu casos de contagi diaris i els manifestants semblen haver perdut la por després de dos mesos de parada. Un dels punts forts d’enfrontaments va ser a la ciutat de Trípoli on hem de lamentar la mort a mans de l’exèrcit d’un jove de vint-i-sis anys. Durant aquestes protestes també hi va haver centenars de detencions i una trentena de ferits.

L’assassinat del manifestant per part de les forces de l’ordre libaneses ha intensificat les protestes malgrat que l’exèrcit s’hagi disculpat públicament, fet inèdit. La revolta contra el govern libanès agafa força contra la devaluació de la moneda i l’encariment dels productes bàsics que està empenyent als libanesos a la pobresa més extrema.

Protestes a Xile malgrat l’estat d’excepció

Al país sud-americà s’han reprès les protestes contra la desigualtat i el govern sobretot a la capital. L’enfrontament amb la policia de la Plaça Itàlia, focus principal de les protestes, va acabar amb més de seixanta detencions i deu ferits.

L’estat d’excepció no ha espantat als manifestants, que s’han reunit per protestar tot i estar prohibides les reunions de més de cinquanta persones. Els manifestants consideren excessives les mesures preses pel govern que ha ordenat un toc de queda, ha suspès totes les classes, ha tancat fronteres i totes les botigues que no fossin d’articles de primera necessitat. També ha posat en quarantena barris i ciutats senceres amb un criteri més polític que sanitari.

Hong Kong reactiva tímidament les protestes

A la ciutat de Hong Kong es van concentrar un centenar de manifestants per continuar les protestes contra les ingerències xineses sobre l’antiga ciutat-colònia britànica. Els manifestants van ocupar un centre comercial amb cartells, entonaren l’himne no oficial de la ciutat i van ser multats amb 250 euros per ‘haver violat les mesures de distància física’.

Com bolets, van reapareixent protestes a tota la ciutat demanant democràcia i la llibertat de Hong Kong. És qüestió de temps que tornin els enfrontaments de carrer, que podrien agafar un nivell més alt de violència emparant-se amb l’estat d’emergència decretat per les autoritats xineses.

Eslovènia protesta contra la corrupció

Un miler de persones van protestar a la capital eslovena contra el primer ministre Janez Jansa. L’acusen de corrupció amb el material sanitari que s’ha pagat amb fons públics per intentar combatre la pandèmia de la COVID-19.

Manifestacions a Alemanya en defensa dels drets civils

Berlín, la capital alemanya, va viure com diversos grups intentaven manifestar-se contra les mesures que ha pres el govern per frenar l’avanç de la pandèmia. Consideren que restringeixen els seus drets fonamentals i en demanen la retirada immediata. També a Alemanya s’han reactivat les protestes del Fridays for Future, contra el canvi climàtic.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments