fa 1 any

Sánchez i Iglesias arriben a un preacord per formar Govern

El secretari general de PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podem, Pablo Iglesias, han arribat a un preacord per formar un Govern de coalició en el qual Iglesias s’asseurà com a vicepresident al Consell de Ministres. En una compareixença sense preguntes al Congrés dels Diputats, els dos líders han segellat l’acord amb una abraçada després […]

El secretari general de PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podem, Pablo Iglesias, han arribat a un preacord per formar un Govern de coalició en el qual Iglesias s’asseurà com a vicepresident al Consell de Ministres. En una compareixença sense preguntes al Congrés dels Diputats, els dos líders han segellat l’acord amb una abraçada després […]

El secretari general de PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podem, Pablo Iglesias, han arribat a un preacord per formar un Govern de coalició en el qual Iglesias s’asseurà com a vicepresident al Consell de Ministres.

En una compareixença sense preguntes al Congrés dels Diputats, els dos líders han segellat l’acord amb una abraçada després de prometre que el futur Executiu ho serà per quatre anys.
Segons Iglesias, el futur Govern combinarà “l’experiència de l’PSOE amb la valentia de Podem” i Sánchez “podrà comptar amb tota la nostra lleialtat”.

Per la seva banda, Sánchez ha assegurat que conformarà un Govern “rotundament progressista”.
Els líders de PSOE i Podem han signat un text que, pel seu interès, reproduïm íntegre a continuació traduït al català

L’acord

El PSOE i Unides Podem hem arribat a un preacord per conformar un Govern progressista de coalició que situï Espanya com a referent de la protecció dels drets socials a Europa, tal com els ciutadans han decidit a les urnes.
Les dues formacions comparteixen la importància d’assumir el compromís en defensa de la llibertat, la tolerància i el respecte als valors democràtics com a guia de l’acció de govern d’acord amb el que representa la millor tradició europea.

Els detalls de l’acord es faran públics en els propers dies. Actualment, estem avançant conjuntament en una negociació encaminada a completar l’estructura i funcionament de el nou govern que es regirà pels principis de cohesió, lleialtat i solidaritat governamental, així com pel de idoneïtat en l’exercici de les funcions.

Els eixos prioritaris d’actuació de govern progressista de coalició se centraran en donar resposta als principals reptes que té davant seu la societat espanyola en el seu conjunt:

1. Consolidar el creixement i la creació d’ocupació. Combatre la precarietat del mercat laboral i garantir treball digne, estable i de qualitat.

2. Treballar per la regeneració i lluitar contra la corrupció. Protegir els serveis públics, especialment l’educació -incloent l’impuls a les escoles infantils de zero a tres anys-, la sanitat pública i l’atenció a la dependència. Blindatge de les pensions de la gent gran: assegurar la sostenibilitat de el sistema públic de pensions i la seva revalorització d’acord amb el cost de la vida. L’habitatge com a dret i no com a mera mercaderia. Apostar per la ciència com a motor d’innovació econòmica i dignificar les condicions de treball de sector. Recuperar talent emigrat. Controlar l’extensió de les cases d’apostes.

3. Lluita contra el canvi climàtic: la transició ecològica justa, la protecció de la nostra biodiversitat i la garantia d’un tracte digne als animals.

4. Enfortir a les petites i mitjanes empreses i als/les autònoms/es. Impulsar la reindustrialització i el sector primari. Facilitar des de l’Administració les bases per a la creació de riquesa, benestar i ocupació, així com l’impuls digital.

5. Aprovació de nous drets que aprofundeixin el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a una mort digna, a l’eutanàsia, la salvaguarda de la diversitat i assegurar Espanya com a país de memòria i dignitat.

6. Assegurar la cultura com a dret i combatre la precarietat en el sector. Fomentar l’esport com a garantia de salut, integració i qualitat de vida.

7. Polítiques feministes: garantir la seguretat, la independència i la llibertat de les dones a través de la lluita decidida contra la violència masclista, la igualtat retributiva, l’establiment de permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles, la fi del tràfic d’ éssers humans amb fins d’explotació sexual i l’elaboració d’una Llei d’igualtat laboral.

8. Revertir la despoblació: suport decidit a l’anomenada Espanya buida.

9. Garantir la convivència a Catalunya: el Govern d’Espanya tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política. Amb aquesta finalitat, es fomentarà el diàleg a Catalunya, buscant fórmules d’entesa i trobada, sempre dins de la Constitució. També s’enfortirà l’Estat de les autonomies per assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència. Garantirem la igualtat entre tots els espanyols.

10. Justícia fiscal i equilibri pressupostari. L’avaluació i el control de la despesa pública és essencial per al sosteniment d’un Estat de benestar sòlid i durador.

Acord entre Unides Podem i PSOE


Els socialistes disposen de 120 escons i Podem de 35. La majoria absoluta està situada en 176, per la qual cosa Sánchez i Iglesias hauran de comptar amb el suport d’altres forces.

El PSOE va descartar ahir una gran coalició amb el PP. Va posar l’objectiu en Podem (35 escons), Més País (3), el PNB (7), les formacions regionalistes del PRC i Teruel Existe (ambdues amb un diputat cadascuna), el BNG i els tres diputats canaris. L’acord comptaria amb l’abstenció d’ERC (13 diputats) i Bildu (5) després de garantir-se per escrit un reconeixement de la plurinacionalitat de la nació espanyola.


Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments