fa 6 anys

Racisme a les fronteres: França retorna 1000 immigrants al mes a Espanya

França ha retornat a Espanya 9.038 immigrants irregulars entre gener i octubre d’aquest any; més d’un miler al mes, un 26% més que l’any passat, segons dades de la Policia Francesa de Fronteres (PAF). França va reinstaurar l’any 2015, després de l’atemptat de Bataclán, controls aleatoris fronterers que, més que capturar jihadistes, serveixen per interceptar […]

França ha retornat a Espanya 9.038 immigrants irregulars entre gener i octubre d’aquest any; més d’un miler al mes, un 26% més que l’any passat, segons dades de la Policia Francesa de Fronteres (PAF). França va reinstaurar l’any 2015, després de l’atemptat de Bataclán, controls aleatoris fronterers que, més que capturar jihadistes, serveixen per interceptar […]

França ha retornat a Espanya 9.038 immigrants irregulars entre gener i octubre d’aquest any; més d’un miler al mes, un 26% més que l’any passat, segons dades de la Policia Francesa de Fronteres (PAF). França va reinstaurar l’any 2015, després de l’atemptat de Bataclán, controls aleatoris fronterers que, més que capturar jihadistes, serveixen per interceptar immigrants irregulars que retorna a Espanya. “Tenim un problema”, va admetre el passat dia 25 al Congrés el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que va voler restar importància assegurant que “no és especialment greu”.Aquests controls no han servit de molt en la lluita contra el terrorisme, però sí contra la immigració irregular. Per expulsar els immigrants, França se serveix d’un acord bilateral de 2002 que li permet tornar, en les quatre hores següents al pas de la frontera, a les persones procedents d’Espanya que entren en el seu territori sense la documentació necessària. L’acord preveu una sèrie de tràmits, com que els immigrants siguin lliurats a la policia espanyola o que es formalitzi per escrit la seva devolució.

“Els controls es fan de manera sistemàtica i seleccionant pel perfil ètnic, el que és discriminatori i contrari al dret europeu”

“Els controls es fan de manera sistemàtica i seleccionant pel perfil ètnic, el que és discriminatori i contrari al dret europeu”, apunta el professor de la Universitat del País Basc Iker Barbero, que porta anys estudiant aquests procediments.Diverses ONG han denunciat l’alt nombre de casos en què la policia francesa es salta els tràmits legals i abandona els immigrants a l’altre costat de la frontera, com testifiquen unes imatges emeses a l’octubre per la televisió basca ETB.

Les institucions basques van acordar l’agost d’aquest any crear petits centres d’acollida per evitar que cada vegada més migrants hagin de dormir als carrers d’Irun, Bilbao, a l’estació d’autobusos de Sant Sebastià, i en altres localitats en les que esperen fins a tornar a intentar-ho. Seran atesos per membres de la Creu Roja. L’objectiu és prolongar la seva estada dels cinc dies establerts ara, fins a les dues setmanes sense que hagin de dormir al carrer.El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha reconegut que es produeixen devolucions al marge de l’acord de 2002, però les ha qualificat “d’absolutament puntuals” i ha assegurat que seran corregides.

Les dades de la PAF confirmen que la devolució d’immigrants (“no admissions”, en la seva terminologia) es concentra en el departament de Pirineus Atlàntics, fronterer amb Irun, d’on han estat expulsats 5.609 en els nou primers mesos de l’any, un 59 % més que el 2017. Per contra, no hi ha devolucions des de l’Alt Garona i s’han reduït en un 6% (fins 3.436) des del departament de Pirineus Orientals, per La Jonquera.

Devolucions França
InfogramTags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments