fa 4 anys

Que està passant entre Armènia, Azerbaidjan i Turquia a la República del Nagorno-Karabakh ?

Continua el conflicte transfronterer entre Armènia i Azerbaidjan.

Continua el conflicte transfronterer entre Armènia i Azerbaidjan.


El passat mes de Juliol l’exèrcit Azerí va iniciar una ofensiva militar a la regió fronterisa de Tavush, al nord-est d’Armènia que va fer trontollar la pau i estabilitat al Caucas. Així ho va reportar el passat divendres 25 de Setembre el Primer Ministre Armeni, Nikol Pashinian, que va denunciar l’agressió azerí a Tavush i la implicació turca en el conflicte a l’Assemblea General de les Nacions Unides, Pashinian va manifestar que “Les autoritats azerís han incrementat les seves amenaces de guerra, que han traspassat totes les fronteres imaginàries en un món civilitzat”.


Ja fa anys que el conflicte està latent, el 2016 va viure la seva major escalda en els últims anys, deixant 800 víctimes mortals totals dels dos bàndols. Però va ser diumenge al matí quan Azerbaidjan va llençar una ofensiva a gran escala a la República del Nargorno Karabakh, bombardejant entre altres zones la capital, Stepanakert.

Families a Armenia
“Imatges cedides pel Govern de la República d’Armènia”


Durant el mes de Juliol, en una crida delirant per part del primer ministre Turc, Erdogan, s’hi va poder escoltar una invitació als ciutadans turcs i azerís a “continuar amb la feina que els nostres avantpassats Otomans van començar”, fent una referència indirecta al genocidi armeni que va tindre lloc el 1915 a l’Imperi Otomà i en el que la neteja ètnica va deixar 1.200.000 morts de ciutadans Armenis residents a l’Imperi Otomà.
El mateix diumenge el mateix Pashilian va aplicar la llei marcial a tot l’estat armeni, fent una crida a tots els soldats en reserva a presentar-se a les seves comissaries més properes a preparar-se per l’imminent defensa de la terra sagrada.


El Ministeri de Relacions exteriors de la República d’Armènia a emès una declaració en què explica l’intent d’agressió d’Azerbaidjan contra la República d’Armènia en el que acusa l’Azerbaidjan de “disparar contra la infraestructura civil i militar a la regió de Vardenis, inclús contra civils, i matant un civil. Fent cas omís de les crides continuades de la comunitat internacional perquè es posi fi a les hostilitats”. També assenyalen la implicació i suport politicomilitar de Turquia, i finalitzen “La República d’Armènia i Arstaj (Nagorno-Karabakh) donaran una resposta politicomilitar adequada als intents de l’Azerbaidjan de posar en perill la Pau”.

“Imatges cedides pel Govern de la República d’Armènia”


Per tot això, i pel que suposa un conflicte armat a la regió del Caucas, la comunitat Armènia fa una crida a concentrar-se el dimecres 30 de Setembre a les portes del Consolat de Turquia, Sarkis Hakoyban, president de l’Associació Armènia a Catalunya “Ararat”, demana a polítics i institucions condemnar les agressions de l’Azerbaidjan amb el suport de Turquia.


“Creiem que l’única manera de posar solució al conflicte armat i a la defensa del dret a la vida del poble d’Artsalkh és el seu reconeixement internacional”, en referència al Nagorno-Karabaj que ara per ara disposa d’un estatus “d’Estat de Facto” reconegut únicament per Abkhàzia, Ossètia del Sud i Transnístria.

Pel moment caldrà esperar a una resolució pacífica del conflicte com ja han demanat centenars d’institucions i organismes internacionals com ara el Papa Francesc, que ha demanat la Pau al Caucas.
També el Govern i les institucions Catalanes han mostrat el seu suport al poble d’Arstakh i d’Armènia via Twitter:

Carles Puigdemont donant suport a la República d’Armènia

Mentrestant, el conflicte continua escalant i augmentant la seva duresa i violència.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] de Facto d’Artsakh viu una escalada de la tensió del conflicte, com ja va informar aquest mitjà (Link) que posa en perill l’estabilitat i la pau a la regió del Caucas. La guerra que s’està començant a […]