fa 5 anys

Pupil·les: El grup de rap electrònic en valencià que “fa esclatar” Catalunya

Avui us parlem de Pupil·les, el grup de rap electrònic feminista en valencià format per Natàlia Pons i Mireia Matoses i DJ Rule (Joan Rodríguez)

Avui us parlem de Pupil·les, el grup de rap electrònic feminista en valencià format per Natàlia Pons i Mireia Matoses i DJ Rule (Joan Rodríguez)

Pupil·les és sens dubte un dels grups referència del rap electrònic valencià. El grup està format per dues cantants (Natàlia Pons i Mireia Matoses) i el punxadiscos DJ Rule (Joan Rodríguez). El projecte arrenca el 2014 i actualment ja han editat dos discs i un EP: Bruixes de dol (2014), Les silenciades (2017) i Rímmel (2019).

El grup s’autodefineix com a rap feminista tot i que es noten clares influències d’estils musicals tan dispars com el reggaeton o el punk. Les seves lletres són tant reivindicatives com poètiques, plenes de missatges feministes clars i directes.

Els referents del grup són Aspencat, Obrint Pas o La Gossa Sorda, els màxims exponents de la música en valencià dels últims anys. La influència d’aquests grups (ja retirats) fa forat a totes les noves formacions que es van creant al País Valencià. S’influeixen de grans referents femenins del panorama musical espanyol com Mala Rodrígez i Gata Cattana.

Video Lyric “Estima’t”.

Un dels seus temes més destacats és “Estima’t” i amb una mescla de sororitat i empoderament, explica que és el moment d’alçar-se i prendre les regnes del joc. Compta amb quasi mig milió de reproduccions a Spotify i quasi 150.000 a YouTube.


Jo m’aprecie, m’estime, creativitat em diu que no em subestime,
que em mime, que em cuide,
que està quedant sublime.
El metrònom marca el tempo, seguim vives!

ESTIMA’T, AIXECA’T I SOMRIU AL MÓN
ESTIMA’T, HUI COMENÇA UN DIA NOU
ESTIMA’T, ENTERRAREM TOTS ELS MALSONS
ESTIMA’T, ESTIMA’T, ESTIMA’T. 

Fragment del tema “Estima’t” del CD “Les Silenciades”.
Pupil·les en concert
Natàlia i Mireia en concert – Foto de J. Manel Raigal | Impro Productions

La trajectòria del grup: de Benimaclet als Països Catalans

El grup es comença a reunir el 2014 al barri de Benimaclet, a la ciutat de València, tot i que els seus integrants provenen de diversos punts del país.

Inicialment adopten el nom de Pupil·les Dilatives i compten amb una tercera cantant, Montse Morales, que acabà sortint del grup després d’editar el primer disc: “Bruixes de dol“.

El grup comença a fer concerts per la ciutat valenciana fent-se un públic fidel que cada cop omple més cada espai on toquen. El punt d’inflexió és el març del 2016 quan participen en el cicle de concerts Veus en femení, de la Diputació de València.

A partir d’aquí la seva trajectòria es torna ascendent i comencen a girar per la resta del País Valencià. Aleshores hi ha la sortida de la tercera cantant i el grup es queda amb la formació que coneixem ara.

El 2017 s’autoediten “Les Silenciades” que es transforma en un gran èxit. Això les porta a tocar a grans festivals com el Feslloch, el Festivern i el BioRitme.

El 2019 s’alien amb el famós productor Mark Dasousa per llençar l’EP Rímmel. El grup continua creixent en seguidors i popularitat, tocant arreu dels països catalans.

La discografia de Pupil·les

El grup té dos discs autoeditats (Bruixes de dol i Les Silenciades) i un EP (Rímmel) produït per Mark Dasousa, conegut per haver treballat amb pràcticament tots els grans grups de l’escena alternativa valenciana.

Bruixes de dol

El primer disc de la formació valenciana neix el 2014 i el formen nou cançons. El mateix grup s’encarrega d’editar-lo però no l’ha arribat a publicar mai i únicament podrem escoltar-ne un dels talls als seus concerts. Les cançons són:

  1. Què hi farem
  2. Lluita de carrer
  3. Bruixes de dol
  4. Al punt de mira
  5. Res i tot
  6. Ira i ràbia
  7. València resistent
  8. Festa
  9. Dones

Les silenciades

El segon disc també és autoeditat i arriba el 2017 amb el canvi de formació de tres a dues cantants. El disc fa esclatar la popularitat del grup gràcies als missatges feministes i literalisme de les seves onze cançons:

  1. Estima’t
  2. Les silenciades
  3. Sola contra mi
  4. No vull dormir
  5. Benvinguda al desbarat
  6. Deeses
  7. Gresca
  8. Face to Face
  9. El recital
  10. L’últim esglaó
  11. Benvinguda al desbarat (Remix)

Rímmel

Aquest EP de cinc cançons és l’últim treball de Pupil·les i l’únic que no és autoeditat. La formació valenciana viatja als estudis del productor Mark Dasousa i llença un compendi de cançons que aconsegueix sacsejar el panorama musical en català:

  1. V
  2. Colps de puny
  3. Cita previa
  4. Llàgrimes negres
  5. Domini màgic

Pensament polític de Pupil·les

El grup es defineix com a feminista i ho deixen ben clar en cada cançó. Volen visibilitzar la dona i trencar els rols que la societat li imposa. Lluitar contra el patriarcat en totes les seves facetes: la violència masclista, les diferències laborals i salarials, els rols de gènere i el paper de la dona en la societat.

Isa treballa a un supermercat,
S’ha queda’t prenyada, ho porta d’amagat,
Si se n’adonen, al carrer,
Necessita el sou i pagar bolquers.
Passen uns mesos, l’amo la crida,
A Isa l’acomiaden, puta vida,

Fragment de “Les Silenciades”
Videoclip “Les Silenciades”

El grup va sorgir de la necessitat de tenir més figures femenines i feministes als escenaris. Cada cop hi ha més artistes femenines que trepitgen fort en un territori que havia quedat reservat i continua dominat pels homes.

Elles formen part de l’onada que comparteixen amb grups com MafaldaJazzWoman o Roba Estesa. Una nova generació de músics femenines que volen canviar l’escena per quedar-s’hi i fer lloc a altres dones artistes.

Xarxes socials de Pupil·les

Si voleu seguir aquest gran grup de rap electrònic en valencià, aquí teniu les seves xarxes socials:

Més notícies sobre grups de música que segur que t’interesseran

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments