fa 1 any

El moviment antifeixista del Raval impedeix la presència de Vox al barri

Per tercera vegada consecutiva, el veïnat s’ha mobilitzat per mostrar rebuig: una pràctica extesa a tot el territori espanyol

Per tercera vegada consecutiva, el veïnat s’ha mobilitzat per mostrar rebuig: una pràctica extesa a tot el territori espanyol

Per Laura Luque i David Melero

Una cinquantena de persones acudeixen a la crida de la plataforma RavalvsVox per fer una concentració de rebuig contra el feixisme i el racisme a la plaça Joan Amades. El partit d’extrema-dreta havia anunciat per xarxes que muntaria una carpa informativa el divendres 14 d’abril a les 16 h a la plaça mencionada, però una hora abans l’espai ha estat ocupat per veïnes antifeixistes que han pogut, fins i tot, gaudir de concerts. Els representants del partit ultraconservador no han aparegut i la plaça s’ha convertit, inesperadament, en escenari d’artistes locals i punt de trobada de ravalencs.


En Santi González, conegut com a Santi Aranya, militant actiu del Raval i número cinc de la llista electoral de la CUP per les eleccions municipals de Barcelona, fa una anàlisi de la situació: “Vox ve aquí per mentir i retorçar la realitat. Per posar al centre la inseguretat i el racisme, per culpar la gent que ve de fora”, assegura. El Raval forma part del districte amb més habitants estrangers de la ciutat, segons dades de l’IDESCAT, el passat 2022 més del 50% de la població de Ciutat Vella era migrada. La multiculturalitat és un dels trets més distintius d’aquesta zona i, sobretot del Raval, per aquest motiu, González assegura que la presència de Vox en aquesta zona forma part d’una estratègia concreta. “Al Raval, més de la meitat de la població es troba en risc d’exclusió social i, per tant, Vox s’aprofita dels problemes que tenen els veïns de classe treballadora per vendre el seu relat. El que passa és que aquí estem organitzades i, de moment, no els hem deixat que vinguin a difondre el seu discurs d’odi”, explica.


El nivell de politització de les veïnes del Raval és elevat, el Sindicat d’Habitatge del barri, un dels més actius de Catalunya, ha aconseguit unir desenes de persones de totes les edats, gèneres i ètnies amb un únic objectiu: que cap família es quedi sense casa. “Som un barri amb moltes necessitats. Som el districte més pobre i, alhora, amb els lloguers més cars. Això és degut al model de ciutat que respon a les dinàmiques del capitalisme. Per això és important que responem amb l’autoorganització, creant sindicats i associacions de veïns per lluitar diàriament pels nostres drets”.


González és un dels encausats per plantar cara a Vox el passat 2 de setembre del 2020: “Ens vam manifestar més d’un centenar de persones i ens van encausar a 8. El judici se celebrarà el pròxim 23 de maig i tenim clar que serà un judici polític. En Joan i jo som de la CUP i les altres represaliades formen part de diverses organitzacions de caràcter combatiu… Persones concretes a qui els mossos coneixen perfectament. Van escollir 8 caps de turc per motius polítics”, assegura. De les declaracions dels dirigents del partit ultranacionalista que van viure l’escarni, en destaca una de l’Ignacio Garriga, que va titllar el Raval de “estercolero multicultural”.

Antecedents


És la tercera vegada que Vox intenta accedir al barri i en tots els intents, s’ha topat de front amb el rebuig: “Van tornar a venir fa poc a gravar un vídeo extremadament racista i vam anar unes quantes veïnes a repetir-los que no són benvinguts… Aquí estem, ocupant l’espai que ells pretenien ocupar”, conclou. Aquest fenomen no és nou, arreu del territori espanyol han succeït episodis similars, sense anar més lluny, el 31 de gener del 2021, membres del partit d’extrema-dreta van arribar a les mans amb membres i simpatitzants de la Plataforma Antifeixista de Sabadell, que va convocar una concentració de rebuig al Parc Central del Vallès.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments