fa 4 anys

La Generalitat demana a l’Estat que autoritzi el confinament de tots els catalans a casa seva

Es reduiria el transport públic al 10% i només es podrien desplaçar al lloc de treball els serveis essencials

Es reduiria el transport públic al 10% i només es podrien desplaçar al lloc de treball els serveis essencials

La Generalitat ha enviat al govern espanyol una proposta de resolució perquè l’aprovi i que obligui a confinar-se a casa seva a tots els catalans a causa del coronavirus durant almenys 15 dies. La proposta, elaborada pel consell assessor del pla de Protecció Civil de Catalunya, estableix que el transport públic només funcionarà al 10% de la seva capacitat d’un dia feiner, i prohibeix els desplaçaments al lloc de treball excepte pels que siguin considerats serveis essencials. A més, aquest confinament general deixaria sense efecte el confinament de la Conca d’Òdena decretat fa uns dies.

En una roda de premsa per videoconferència, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha explicat que ell i la consellera de Salut han signat la resolució i esperen que el govern espanyol l’aprovi. Si no existís el decret d’estat d’alarma, la resolució hauria de ser avalada per l’autoritat judicial, ha dit Buch, ja que restringeix drets fonamentals.

Segons Buch, el consell assessor del Procicat s’ha basat en les experiències de França, Alemanya i sobretot Àustria, i recomana tant el confinament domèstic com el perimetral d’un territori, ja que s’ha passat de la fase de contenció a la de mitigació.La proposta de decret de la Generalitat prohibeix la circulació dels ciutadans a peu, en vehicle privat o en transport públic excepte en diversos casos de serveis essencials.

El Procicat ha definit els serveis essencials que haurien de continuar funcionant

Es tracta dels serveis de producció, emmagatzematge, distribució i venda d’aliments, serveis de seguretat, emergències i sanitaris, funcionaris de presons i justícia juvenil, serveis socials, forenses, empreses funeràries, serveis meteorològics, gestors de transport, treballadors de ràdios i televisions en missió de servei públic, subministrament d’energia i aigua, òptiques i ortopèdies, telecomunicacions, residus, neteja, indústria química i subministraments sanitaris.

No podrien obrir els espais comercials públics o privats que no estiguin dins d’aquestes categories.Pels ciutadans que no puguin sortir a treballar, podran sortir de forma individual a comprar aliments i begudes, medicaments i combustible. Els desplaçaments seran individuals, excepte en el cas de menors i persones dependents, i seran del mínim temps imprescindible.

Les restriccions durarien 15 dies, prorrogables en funció de l’evolució de les dades epidemiològiques. L’incompliment comportaria sancions. Buch ha criticat que el govern espanyol hagi optat per “subordinar” en comptes de “cooperar”, i ha assegurat que la proposta de la Generalitat està feta per tècnics i metges, “no té ideologia política”.

Ara “no és l’hora de proclames ideològiques i patriòtiques”, sinó de “mesures reals i efectives”.

Per la seva banda, Vergés ha afirmat que els professionals sanitaris són els “grans herois” en la pandèmia i considera que la societat ha entès que s’ha de protegir i cuidar el sistema sanitari i altres serveis essencials amb mostres com els aplaudiments des dels balcons.

Ara bé, la consellera ha insistit en la necessitat que les persones es quedin a casa per reduir els contactes i que segueixi les recomanacions, com rentar-se les mans sovint o tossir tapant-se la boca amb l’avantbraç. Vergés ha remarcat que aquest dilluns comença l’inici d’un assaig clínic a Catalunya amb l’objectiu d’aturar les cadenes de transmissió del coronavirus i que els resultats del qual s’esperen en 21 dies.

La titular de Salut s’ha mostrat satisfeta de com ha reaccionat la població de la Cònca d’Òdena en el confinament que es va decretar dijous i ha situat la seva resposta com a “exemple” a seguir per als propers dies. Vergés ha apuntat que aquella mesura contundent “està funcionant” davant del brot que afecta de forma important aquesta zona.

Font: ACN Barcelona

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments