Aquest dimarts, i per tercer cop, Barcelona ha tornat a ser protagonista amb una nova mostra de solidaritat amb les dones de l’Iran
Aquest dimarts, i per tercer cop, Barcelona ha tornat a ser protagonista amb una nova mostra de solidaritat amb les dones de l’Iran
Un escrit de John McAulay i unes fotos i video de David Melero
Per a moltes iranianes, la mort de Mahsa Amini ha estat la gota que ha fet vessar el got. La jove kurda de 22 anys, detinguda fa tres setmanes va acabar morint en estranyes circumstàncies sota la custòdia de la Policia de la Moral, i les darreres investigacions assenyalen que va ser torturada. El motiu, no dur correctament el hijab. En una de les principals teocràcies del món, aquest ‘delicte’ rep sovint les més dures condemnes.
Res ha estat igual des que va esclatar el cas. A l’Iran, milers de persones han sortit als carrers per plantar cara al poder religiós i defensar el dret a viure sense el vel, en unes protestes que ha provocat una onada de morts i detencions. Per les xarxes han corregut com la pòlvora les imatges de dones desafiant la normativa cremant el hijab i tallant-se el cabell. L’efecte de tot plegat ha estat tan gegantí que fins i tot s’ha estès arreu del planeta, amb accions reivindicatives i mostres de suport arreu del món.
Aquest dimarts, i per tercer cop, Barcelona ha tornat a ser protagonista amb una nova mostra de solidaritat amb les dones de l’Iran. Prop d’un centenar persones s’han concentrat a la plaça Catalunya, envoltades de turistes encuriosits i coloms, amb versions de les banderes iranianes sense els elements islàmics. Les consignes cantades i els cartells mostrades han clamat ‘Dona, vida, llibertat’ i ‘No esteu soles’. També s’han mostrat fotografies de dones iranianes violentades, i un grup d’activistes s’ha mostrat al públic amb els ulls envenats i pintura vermella a les mans. Després d’una hora, l’acció ha conclòs amb un ball al ritme de ‘Bella ciao’ en farsi.
Un cop ha acabat la concentració, diversos membres de la comunitat iraniana de Barcelona han explicat a l’Alerta Canal els motius de l’organització. La Nilu, de 26 anys, ha dit que la mort de Mahsa Amini, juntament amb “moltes altres coses que porta arrossegant el poble iranià”, ha portat la societat a alçar la veu. “Falta molt, però estem començant una petita revolució perquè estem farts de tanta opressió”. El Reza, de 24 anys, ha reivindicat la importància que els homes també es mobilitzin. “Les dones necessiten la llibertat, no cal que portin el vel a la cara o que visquin tancades a casa”, i ha denunciat la resposta violenta del govern iranià contra els manifestants. I la Darya, de 19 anys, ha assenyalat que les grans mobilitzacions d’aquests dies responen a la voluntat de dir que “no volem aquest règim, no volem la república islàmica ni el dictador Khamenei que ha matat durant molts anys”.
Estem ampliant informaciò i treballant la fotogaleria en aquests moments
______________
L’Alerta necessita el vostre suport
L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.
Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.
Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!
Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!