fa 4 anys

JxCat i ERC governaran junts a Girona: “Som un govern fort, ampli i estable”

Els tretze regidors no sumen majoria i apel·len a una “oposició responsable” per arribar a acords

Els tretze regidors no sumen majoria i apel·len a una “oposició responsable” per arribar a acords

JxCat i ERC governaran junts a l’ajuntament de Girona. Les dues formacions han arribat a un acord perquè els quatre regidors republicans entrin a l’equip de govern, fins ara format pels nou de JxCat.

L’alcaldessa, Marta Madrenas, ha afirmat que amb aquest “pas endavant” d’ERC, Girona aconsegueix un govern “fort, ampli i estable” per afrontar els reptes plantejats, sobretot, per la crisi sanitària. A més, també ha remarcat que és el primer govern de coalició independentista a la ciutat.

Per això, tant Madrenas com el líder d’ERC, Quim Ayats, han apel·lat Guanyem Girona, el PSC i Cs a fer una “oposició responsable” per arribar a acords. Segons l’acord, Girona recupera la figura del vicealcalde, una responsabilitat que assumirà Ayats.

Els tretze regidors no sumen majoria i apel·len a una “oposició responsable” per arribar a acords

Setmanes de converses “discretes” i esquivant la pressió que tant Guanyem Girona com el PSC han fet per intentar formar una majoria alternativa que desbanqués Marta Madrenas de l’alcaldia. Aquest dimarts JxCat i ERC han anunciat que han arribat a un acord per governar plegats l’ajuntament de Girona.

Així, els quatre regidors republicans entren al govern municipal que fins ara formaven els nou de JxCat. Continuarà sent, però, un govern en minoria perquè, amb tretze regidors, es queden a un de la majoria.

Tot i això, l’alcaldessa ha assegurat que la ciutat compta ara amb un govern “fort, ampli i estable” i també ha posat el focus que és una coalició històrica perquè és la primera formada per partits independentistes a la ciutat. “Des de l’inici del mandat hem anat arribant a acords puntuals, hem anat travant confiances i aquest camí ens ha permès arribar a aquest acord de govern“, ha explicat Madrenas.

A banda d’aquest clima de confiança creat, tant l’alcaldessa com el líder d’ERC a la ciutat, Quim Ayats, han detallat que han decidit que era el moment d’enfortir el govern de la ciutat, sobretot tenint en compte els reptes que planteja la crisi sanitària provocada per la pandèmia i les conseqüències que ja està tenint a nivell econòmic i social. “És un acord fruit del treball conjunt perquè Girona tingui un govern més fort per fer front a aquesta crisi tan greu i que ens afecta a tots nivells”, ha afegit Ayats.

“Som davant un govern fort i representatiu, compartim l’objectiu d’assumir la governabilitat de la ciutat en un moment complex on la pandèmia de la covid-19 ha alterat el context de la ciutat, el país i el món sencer”, recull l’acord de govern que explicita que el nou govern de coalició mantindrà i potenciarà aquelles polítiques que funcionen, revisarà les que no han donat els resultats esperats i impulsarà noves accions per reduir les desigualtats i aconseguir que Girona “surti enfortida” de la pandèmia. Ayats ha afirmat que ERC ha pres la decisió d’entrar al govern de Girona “per responsabilitat i per coherència”: “És més còmode estar a l’oposició i assenyalar el que no es fa bé, allò més incòmode és assumir responsabilitats i fer aquest pas endavant”.

ERC remarca que al llarg d’aquest any de mandat sempre han fet una “oposició constructiva” però, davant la crisi actual, han vist que “arremangar-se i posar-se a treballar”: “Venim a treballar, a tirar projectes endavant, a desencallar iniciatives”Sense majoria El govern de JxCat i ERC no suma majoria i necessitarà arribar a acords amb l’oposició per tirar endavant projectes de ciutat. Per això, tant Madrenas com Ayats han apel·lat a una “oposició responsable” de la resta de partits (Guanyem Girona, PSC i Cs).

“No tanquem mai les portes a ningú, som el govern de les portes obertes i tan de bo aconseguim aprovar-ho tot per unanimitat i passar de qualsevol sectarisme”, ha afirmat l’alcaldessa. En aquest sentit, Quim Ayats ha recordat que, després de les municipals, ERC apostava per un govern de coalició independentista amb JxCat i Guanyem.

“Avui no hem vist més opcions que reforçar aquest govern i ho fem convençuts però amb la mà estesa per arribar a acords”, ha dit Ayats. El vicealcalde sosté que amb la situació actual, en plena crisi per la pandèmia, la ciutadania no entendria que els partits no sumessin esforços per “remar junts” per pal·liar-ne els efectes.

Recuperen la vicealcaldiaEls dos grups han acordat respectar l’organització vigent del cartipàs municipal però introduint alguns canvis en l’estructura actual. La principal novetat és que Girona recupera la figura del vicealcalde, una responsabilitat que assumeix Quim Ayats amb atribucions i delegacions de l’àrea de Drets de les Persones.

A més, també assumirà la regidoria de Cultura. Segons el pacte, els altres tres regidors d’ERC assumiran la regidoria de Ciutadania i Dinamització del Territori (M.

Àngels Cedacers), Educació, Infància i Esports (Àdam Bertran) i Habitatge i Eficiència Energètica i Joventut (Annabel Moya). Així, es creen específicament les regidories de Ciutadania, Habitatge i Infància que assumirà ERC, que sosté que són àrees que actualment “necessiten especial atenció”.

La resa de cartipàs queda format per les tinences d’alcaldia que hi havia fins ara. Eduard Berloso, que entra al govern després de la dimissió de Carles Ribas, assumirà les competències de Seguretat i Neteja i Lluís Martí serà el nou portaveu del govern.

Pla de mandatEl nou govern municipal està acabant de perfilar el pla de mandat però ja han avançat que la prioritat de l’acció de govern és posar en marxa projectes i iniciatives per pal·liar els efectes de la pandèmia amb l’objectiu de planificar transversalment els serveis socials amb els de salut, educació, habitatge, cultura, seguretat, urbanisme i promoció econòmica per “reduir les desigualtats socials i posar fi a la pobresa en totes les seves formes i dimensions”. També s’han compromès a activa polítiques de dinamització econòmica perquè els sectors productius siguin motor de generació de riquesa, potenciant la innovació digital, les noves tecnologies i el disseny d’una administració “més moderna i eficaç”.

Tot plegat, sense deixar de banda la seguretat ciutadana i la implantació de criteris de sostenibilitat ambiental en totes les polítiques.


ACN Girona

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments