fa 4 anys

El Govern espanyol fracassa amb l’intent de saqueig dels ajuntaments: no cediran el superàvit

“Hay bastantes probabilidades de que el decreto no resulte convalidado”, ha confessat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

“Hay bastantes probabilidades de que el decreto no resulte convalidado”, ha confessat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

El Govern dóna per fet que l’oposició tombarà avui en el Ple del Congrés dels diputats l’acord sobre la cessió a l’Executiu dels fons dels ajuntaments, en principi només rebrà, l’insuficient, suport de PSOE i Unidas Podemos. Així ho ha confirmat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero.

La ministra de Hacienda. María Jesús Montero
La ministra de Hacienda. María Jesús Montero. / Foto: Congreso.es

La debilitat de la coalició al Congrés es farà visible amb la negativa a la convalidació del decret del superàvit dels ajuntaments. Com a darrera opció, l’executiu ha llançat una proposta d’última hora a l’oposició per evitar la derogació del decret llei. La concessió consisteix en l’admissió del fet que els ajuntaments sense fons optessin al repartiment de la partida de 5.000 milions d’euros. Finalment el decret només comptarà amb el suport del PSOE i Unidas Podemos, mentre que ERC, el PNB, JxCat, PP, Cs i Vox votaran en contra. 

En què consisteix el superàvit?

El superàvit municipal consisteix en 14.000 milions d’euros de les arques municipals que s’han dipositat en entitats bancàries. Aquest capital però, actualment no es pot retirar a causa de la llei d’estabilitat pressupostària, que molts ajuntaments han demanat derogar anteriorment. El govern de Sánchez tenia la intenció de retirar aquests diners i utilitzar-los per dur a terme accions vinculades amb la Covid-19. Per altra banda els ajuntaments rebrien una partida de 5.000 milions d’euros dels pressupostos. El govern es comprometia a tornar aquests diners en un termini d’entre 10 i 15 anys.

El Front Nacional de Catalunya (FNC) ho deixava clar un mes enrere. Declaraven estar completament en contra de què els ajuntaments cedissin els seus fons al Govern central. A més a més, insistien que tot era una mostra més de la necessitat de declarar la independència i poder dedicar el 100% dels impostos a generar riquesa en terres catalanes, reduint la pressió fiscal o millorant el sistema sanitari entre altres aspectes.

Aquesta serà la segona derrota del govern de Sánchez, que en la seva anterior legislatura ja va patir el fracàs per falta de suport del decret del lloguer.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments