fa 4 anys

Envien una carta a la ministra de Defensa per demanar un acte de reparació per l’afusellament de Companys

La Comissió de la Dignitat ha tramès la missiva a Margarita Robles en el 80è aniversari de l’assassinat de l’expresident

La Comissió de la Dignitat ha tramès la missiva a Margarita Robles en el 80è aniversari de l’assassinat de l’expresident

La Comissió de la Dignitat ha enviat una carta a la ministra de Defensa, Margarita Robles, on es demana que el govern espanyol –i en especial l’exèrcit- facin “un acte de reconeixement i reparació” per la seva responsabilitat en l’afusellament de Lluís Companys. El president de l’entitat, Josep Cruanyes, ha tramès la missiva en el 80è aniversari de l’assassinat de l’expresident català i també reclama un acte de penediment per les més de 66.

000 causes que es van instruir en els consells de guerra a Catalunya, que el 2017 van ser anul·lades per la llei de Reparació Jurídica de les Víctimes del Franquisme. La carta a la ministra Robles exigeix igualment la tornada dels documents de la Generalitat que l’exèrcit franquista va requisar el 1939.

“Uns documents de diferents dependències del Govern que encara estan com un trofeu de guerra a l’arxiu miliar d’Àvila”, ha recordat la Comissió de la Dignitat, que insisteix que la reparació de l’expresident Companys “és un acte de reparació de les institucions catalanes i del poble de Catalunya que va ser condemnat amb aquella sentència”. “No és amb proclames simbòliques que es fa memòria històrica sinó amb actes efectius com el que demanem i té pendent el govern de l’estat i, en especial, el ministeri de Defensa”, ha recalcat l’entitat, que també ha engegat fa uns dies una campanya de micromecenatge per fer un vídeo de denúncia per la mort del president català.

La Comissió de la Dignitat ha tramès la missiva a Margarita Robles en el 80è aniversari de l’assassinat de l’expresident

‘Trencadís’, vídeo denúncia de l’assassinat de CompanysSota el nom de ‘Trencadís’ i a través de diferents peces musicals, es buscarà recordar els darrers mesos de la seva vida, des de l’empresonament al seu afusellament. La música, creada per Laia Vallès, Joaquim Rabasseda, Arnau Tordera, Laura Casaponsa, Daniel Fígols i Eduard Resina, serà interpretada per la Cobla Sant Jordi dirigida per Marcel Sabaté.

També hi participaran diversos actors i actrius catalans llegint els textos que coordina i dirigeix Jaume Mallafré. El Documental serà fet per un jove director català, Pau Cruanyes.

L’enregistrament de la música s’ha fet a l’estudi de gravació 44.1 d’Aiguaviva.

El vídeo de denúncia de l’assassinat de Companys substituirà el concert que estava previst per commemorar els 80 anys de la seva mort i que es va haver d’anul·lar a causa de la pandèmia. Les aportacions al projecte es poden fer a través de la plataforma TotSuma.


ACN Barcelona

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments