fa 3 anys

En temps de pandèmia, com he d’interpretar l’índex de rebrot de covid?

Les gràfiques poden semblar complicades, però des de l’Alerta t’expliquem com desxifrar les índexs de creixement. 

Les gràfiques poden semblar complicades, però des de l’Alerta t’expliquem com desxifrar les índexs de creixement. 

Article del llicenciat en Bioquimica a la Universitat de Barcelona amb el Master de Gestió sanitària de la Universitat de Maastricht, Jordi Jordà Compañó.

D’acord, si, molt bé, tothom parla de l’índex de rebrot, però jo no entenc de números, tant malament estem?

Les últimes setmanes els mitjans de comunicació han fet un seguiment exhaustiu i ens inunden cada dia amb el creixement de l’índex de rebrot. A data de 26 d’octubre l’índex de rebrot es troba per sobre dels 700, pitjor que al març i l’abril, durant el primer pic de la pandèmia.

Però per entendre la gravetat de la situació, primer hauríem de saber què és l’índex de rebrot, no?

L’índex de rebrot o índex de creixement potencial, també anomenat índex EPG (les sigles en anglès per: Effective Potential Growth), indica la predicció de casos de COVID-19 per cada 100.000 habitants que hi haurà d’aquí a 14 díes. Però, com es poden predir els casos d’aquí a 14 dies? La metodologia que es fa servir va ser desenvolupada per BIOCOMSC (Computational Biology and Complex Systems), un grup de recerca de la UPC. És un sistema àmpliament acceptat per la comunitat científica, i fins i tot usat per la OMS (Organització Mundial de la Salut).

index de rebrot
Index de rebrot | https://dadescovid.cat/

No m’expliquis sopars de duro! Jo vull saber què és!

Bàsicament consisteix en multiplicar l’incidència acumulada (IA) de la malaltia els últims 14 dies per la velocitat de propagació (Rt).

iEPG = IA x Rt

Incidència acumulada (IA) és la quantitat de persones que estan infectades per la COVID-19 al llarg de tot un període de temps. Per calcular l’índex EPG s’agafa la incidència acumulada dels últims 14 díes perquè és el que es concep com tota la gent que està passant la malaltia, i per tant, tota la gent que podria contagiar.

La velocitat de propagació (Rt) es calcula dividint el número de casos dels últims 3 dies dividit pel nombre de casos de fa 5, 6 i 7 dies. En el nostre cas, els casos no paren d’augmentar, per tant, la velocitat també. A dia 24 d’octubre la velocitat de propagació és de 1.5. Aquest número s’interpreta com el número de persones que contagiarà una persona que ha donat positiu. Així doncs, a dia 24 d’octubre, una persona que doni positiu contagiarà de mitjana 1,5 persones.

Ui quanta lletra… un resum siusplau?

En definitiva, quan agafes el número de persones que estan passant la malaltia (des de fa 14 dies fins avui) i ho multipliques per la quantitat de gent que poden infectar obtens la predicció de quanta gent hi haurà contagiada d’aquí a 14 dies.

Crec que ja ho entenc, però és fiable aquest número?

Durant la primera setmana d’octubre l’índex de rebrot era de 292,90, 14 dies després ens trobem amb una taxa de confirmats de 301,84. Força acurat.

A dia 24 d’octubre, l’índex de rebrot està a 713,37. És a dir, estem sobre els 300 confirmats per cada 100.000 habitants i es preveu que d’aquí a 14 dies estiguem per sobre dels 700.

Ens esperem 14 dies a veure si l’índex l’encerta un altre cop, o comencem a actuar?

Font de dades: https://dadescovid.cat/

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments