fa 4 anys

El parlament andorrà aprova per unanimitat la llei per regular i poder activar els estats d’alarma i d’emergència

El Consell General també dona llum verda al paquet de mesures econòmiques per fer front a la crisi de la covid-19

El Consell General també dona llum verda al paquet de mesures econòmiques per fer front a la crisi de la covid-19

Tots els grups parlamentaris amb representació al Consell General (parlament) d’Andorra han donat suport aquest dilluns a les lleis òmnibus i d’estat d’alarma i emergència, les quals s’han votat per assentiment en una sessió marcada per l’excepcionalitat del moment i on només hi han assistit catorze consellers. Tots ells han coincidit en assenyalar que esperen que aquest no s’hagi d’activar i que les mesures urgents d’injectar 200 milions d’euros a les empreses, facilitar ajuts als autònoms, exoneracions dels lloguers dels locals o salaris per a pares i mares que hagin de tenir cura dels fills, entre d’altres, han de servir per “garantir” els salaris dels treballadors, tot i que han avisat que segurament en caldrà d’altres en un futur.

Pel que fa al projecte de llei qualificada dels estats d’alarma i d’emergència, el cap de l’executiu andorrà, Xavier Espot, ha recordat que el fet que s’aprovi no vol dir que s’hagi d’activar aquest mecanisme de forma immediata, sinó que l’objectiu és que el govern del país compti amb “les eines necessàries” per si fos necessari fer-ho en el cas que les mesures de confinament actual no siguin suficients per contenir l’avenç del virus. Espot ha recordat que a través d’aquest mecanisme, que es pot decretar per un termini de 15 dies, es limitaria la lliure circulació de persones, la lliure entrada i sortida del país i també la propietat privada.

També ha assegurat que l’estat d’emergència és pot posar en marxa en situacions en què es pugui veure afectada la convivència democràtica i, per tant, no seria d’aplicació en un cas com l’actual.En relació al paquet de mesures econòmiques, el cap del govern andorrà ha explicat que caldrà “un pla de reactivació” per fer front a la crisi que es pugui derivar de l’actual situació sanitària.

El Consell General també dona llum verda al paquet de mesures econòmiques per fer front a la crisi de la covid-19

En aquest sentit, ha destacat que l’activitat que s’ha aturat “de cop” no tornarà de seguida a la normalitat i que, per tant, ha dit: “No sortirem indemnes”. Des de l’oposició s’ha mostrat el suport a l’executiu davant aquesta situació i s’ha agraït el diàleg que hi ha hagut per a l’elaboració d’aquestes dues lleis.

Per la seva banda, el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, ha dit que s’està mantenint contactes amb el Banc Central Europeu, el qual podria servir com a prestador d’última instància o d’ajuts al govern. En aquest sentit, ha explicat que també es tenen converses amb els bancs centrals dels països veïns i amb el banc de desenvolupament i ha defensat la necessitat que la llei òmnibus entri en vigor el més aviat possible.


ACN Andorra la Vella

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments