fa 4 anys

El govern espanyol prohibeix acomiadar pel coronavirus i diu que els contractes temporals tampoc s’han d’extingir

Díaz avisa que cal utilitzar els ERTO i agilitza el mecanisme perquè els afectats puguin cobrar l’atur “immediatament”

Díaz avisa que cal utilitzar els ERTO i agilitza el mecanisme perquè els afectats puguin cobrar l’atur “immediatament”

El govern espanyol ha prohibit acomiadar pel coronavirus i impedirà que les empreses acomiadin per motius de força major, causes tècniques, econòmiques, organitzatives o de producció. Ho ha anunciat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en roda de premsa aquest divendres després del Consell de Ministres extraordinari.

“Ningú pot aprofitar-se d’aquesta crisi sanitària. No es pot utilitzar la covid-19 per acomiadar”, ha dit.

Díaz ha avisat que cal utilitzar els ERTO i ha explicat que tots els expedients de regulació d’ocupació es revisaran d’ofici per assegurar que les empreses no cometen frau. A més, la ministra de Treball ha dit que els contractes temporals tampoc es poden extingir i “continuaran quan passi la crisi sanitària”.

Díaz avisa que cal utilitzar els ERTO i agilitza el mecanisme perquè els afectats puguin cobrar l’atur “immediatament”

En el cas dels ERTO (Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació), Díaz també ha anunciat que el decret aprovat aquest divendres simplifica el model perquè els afectats puguin cobrar l’atur de forma “immediata”. Les companyies només hauran d’omplir un “formulari molt senzill” en el qual facilitin a les oficines d’atur el DNI, nom complet, número de compte i base reguladora del treballador perquè cobri.

“Aquest tràmit farà que molt ràpidament puguin percebre les prestacions”, ha dit, i ha afirmat que els ERTO es tramitaran amb el model simplificat. També ha garantit que les prestacions d’atur que s’estan reconeixent es pagaran el 10 d’abril, “com tots els mesos”.

“El SEPE (Servei Públic d’Ocupació Estatal) complirà amb les seves obligacions”, ha afirmat. “Demano exemplaritat a les empreses”, ha remarcat Díaz.

“No tindria sentit acomiadar quan el govern està permetent ERTO simplificats”, ha dit. L’executiu també ha fet un canvi legal per possibilitar que els socis cooperativistes també puguin fer ERTO.

La prohibició dels acomiadaments causats pel coronavirus entrarà en vigor aquest divendres, segons ha explicat Díaz.Revisió d’oficiTreball revisarà d’ofici tots els expedients de regulació d’ocupació que s’estan aprovant durant la crisi del coronavirus.

“Si observéssim que existeix algun tipus de frau les empreses afectades hauran de tornar fins a l’últim cèntim d’euro del que han percebut, inclús la prestació d’atur dels treballadors afectats”, ha avisat. També ha avisat que disposen de noves eines perquè la Inspecció de Treball pugui actuar.

“Els recursos públics cal utilitzar-los degudament”, ha afirmat Díaz, que ha recordat que l’Estat ha posat recursos públics “ingents” perquè les empreses puguin acollir-se a ERTO, que justament es fan per “mantenir l’ocupació”. Reclamació dels sindicatsCCOO i UGT van reclamar dijous en roda de premsa que s’endurissin els acomiadaments perquè no siguin rendibles.

Els sindicats majoritaris van avisar que es pot arribar al milió d’acomiadats només al març tot i les mesures per afavorir les suspensions temporals de feina, a través dels ERTO.


ACN Madrid

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments