fa 4 anys

El Govern assegura que s’aplicaran “les vegades que facin falta” les mesures per contenir la pandèmia i donar protecció social i econòmica a la ciutadania

El vicepresident del Govern i la consellera de la Presidència han comparegut aquest matí al Parlament, a petició pròpia, per informar de les darreres mesures anti-Covid preses per l’Executiu

El vicepresident del Govern i la consellera de la Presidència han comparegut aquest matí al Parlament, a petició pròpia, per informar de les darreres mesures anti-Covid preses per l’Executiu

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, han comparegut aquest matí, a petició pròpia, al Parlament per informar de les darreres mesures preses pel Govern per contenir la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya i reiterar la “determinació” de l’Executiu per “no deixar cap ciutadà enrere” en aquesta crisi i “donar resposta a les necessitats sanitàries, educatives, econòmiques, socials i emocionals” del país.

En el decurs de les seva intervenció, el vicepresident del Govern ha posat en valor el paquet de mesures que ha dissenyat i posat en marxa el Govern de la Generalitat per fer front als efectes econòmics i socials de la segona onada de la pandèmia. Una estratègia que, segons ha explicat, es basa en una aturada social i en l’aplicació de mesures restrictives de la mobilitat, acompanyades de mesures actives de protecció social i econòmica, “i a la qual recorrerem les vegades que faci falta per protegir en tot moment la vida dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya”, ha remarcat.

Aragonès ha recordat algunes d’aquestes mesures, com els prop de 50 M€ destinats al sector de la cultura, de l’educació en el lleure i de l’esport, o els 50 M€ addicionals per al sector de la restauració dels centres d’estètica entre d’altres, i que es traduiran en la mobilització, “de forma immediata”, de 300 M€ més als que ja s’hi van destinar durant la primera onada de la pandèmia. “La voluntat del Govern és moure cel i terra per aconseguir els recursos que calgui per superar el moment tan complicat que tots i totes estem patint”, ha assegurat.

El vicepresident ha subratllat que l’estratègia d’estabilització de la Covid-19 a Catalunya passa per un triple objectiu: “abaixar la ràtio de contagis a una xifra inferior a 1, tenir menys de 1.000 casos de contagis diaris i arribar a un màxim de 300 llits d’UCI ocupats per malalts de covid”. Durant la seva intervenció al ple del Parlament, Aragonès ha valorat que, per primer cop després de l’inici de la segona onada de la pandèmia, “avui ja hem aconseguit abaixar la ràtio de contagis per sota de 1, però no ens podem relaxar”. “Tenim aquest objectiu al cap i treballarem sense descans per aconseguir-ho”, ha insistit Aragonès.

El vicepresident també recordat que l’estratègia de lluita contra la pandèmia no només passa per l’activació de mesures sanitàries, “sinó que cal complementar-la amb mesures econòmiques i socials”. En aquest sentit, ha tornat a exigir al president del Govern espanyol que “faci la seva part” i articuli un pla de rescat “amb mesures directes per als sectors més afectats per la crisi, tal i com ha fet la Generalitat”. Entre les actuacions reclamades a l’executiu de l’Estat, ha destacat la moratòria d’impostos i de cotitzacions socials, “i que resolgui d’una vegada i amb urgència els endarreriments del pagament dels ERTOS”. El vicepresident també ha demanat a l’Estat que “deixi de prendre mesures totalment inoportunes en aquests moments, com l’augment de les quotes d’autònoms”.

El Govern assegura que s'aplicaran "les vegades que facin falta" les mesures per contenir la pandèmia i donar protecció social i econòmica a la ciutadania

Finalment, Aragonès ha posat de manifest que, més enllà de respondre els problemes derivats de la crisi amb recursos econòmics, “hem d’aconseguir treballar la dimensió emocional de la pandèmia, menystinguda per les urgències del dia a dia, però crucial per fer emergir de nou la confiança col·lectiva que ens fa forts”. Per aquest motiu, ha defensat la necessitat d’implementar un “pla d’atenció i acompanyament emocional”, que pugui “atendre les pors i angoixes que genera la pandèmia entre la ciutadania”.

Combatre la pandèmia: prioritat del Govern

La consellera de la Presidència, per la seva banda, ha recordat durant la seva intervenció que, des de l’inici de la crisi sanitària, l’Executiu “ha actuat amb responsabilitat, rigor i anticipació, per salvar vides i per protegir els ciutadans davant de la pandèmia”, prenent les decisions “de forma ràpida, útil i transformadora”.

“És la nostra primera prioritat, i totes les conselleries segueixen l’encàrrec del president Torra de concentrar les seves polítiques i decisions aquí. Hi dediquem les 24 hores del dia perquè sabem el que el país, el que la gent, s’hi juga”, ha declarat Meritxell Budó. I en aquesta línia ha emmarcat les darreres mesures adoptades pel Govern que “són del tot necessàries per capgirar la situació i evitar mals majors tant en el sector salut, com en l’educatiu, l’econòmic i el social”.  Unes mesures, ha dit, que ja estan tenint efectes positius en les dades epidemiològiques, i s‘ha  mostrat esperançada en què l’impacte favorable sigui major encara en els propers dies.

La consellera ha explicat que el paquet de mesures adoptades la setmana passada  “responen a una estratègia per afrontar els mesos difícils que tenim al davant”; una  estratègia, ha recordat, impulsada pel president Torra des de l’inici de la crisi sanitària, i que no només treballa en “mesures a curt termini per fer de tallafocs en les necessitats de màxima urgència”, sinó també “a mig i llarg termini”, comptant amb “equips d’experts multidisciplinaris” i “analitzant amb rigor la situació actual per poder dissenyar i implantar mesures i plans d’actuació que donin resposta a les necessitats actuals i futures”.

Meritxell Budó ha lamentat  però que a Catalunya “ens trobem lligats de mans per donar la resposta econòmica que voldríem perquè no tenim totes les competències ni tenim el finançament just i necessari per dur-la a terme”. Ha denunciat que “per poder rescatar treballadors, autònoms i empreses, el govern de l’Estat ha de canviar totalment el rumb de la seva política econòmica”, tot recordant que des del passat mes de març el president Torra ha estat demanat sense èxit tot un seguit de mesures de suport a PIMES, autònoms i empreses, com per exemple més crèdits i liquiditat; la suspensió o moratòria dels pagaments a impostos, lloguers i subministraments; l’accés a tots els tipus de crèdits internacionals i la possibilitat d’endeutament que calgui per part de les administracions.  

En aquesta mateixa línia, Budó ha recordat també que es va demanar al govern espanyol “l’estat d’alarma descentralitzat on Catalunya fos l’autoritat competent per prendre les mesures necessàries per combatre la pandèmia”, però “la realitat és que de descentralitzat res de res”, ha puntualitzat. En canvi, ha lamentat  la consellera, “es decreta un estat d’alarma que no va acompanyat de cap tipus de mesura per pal·liar els efectes de quan calen aplicar mesures restrictives, ja sigui a la població en general o a sectors en concret”. Per tot això, Budó ha fet una crida a la Cambra perquè “potser arriba l’hora en què totes les forces parlamentàries exigim els compromisos que pertoca al govern espanyol”, atesa la “situació greu i complexa que vivim com a país”.

La consellera ha emmarcat la compareixença del vicepresident i d’ella mateixa, avui, davant del Parlament, i a petició pròpia,  en la línia d’actuació “responsable” del Govern i ha defensat la importància “del retiment de comptes”, i en aquest sentit ha detallat “les múltiples ocasions” en què el Govern ha comparegut davant del Parlament per explicar la situació del país i de les mesures que s’anaven adoptant.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments