fa 4 anys

EDITORIAL | Xile ha guanyat perquè no ha defallit als carrers

Confiar en els polítics farà caure el moviment en el precipici autonòmic. Ha estat la gent qui sempre ha empès la classe política al següent esglaó i ja torna a ser hora de tornar a empènyer.

Confiar en els polítics farà caure el moviment en el precipici autonòmic. Ha estat la gent qui sempre ha empès la classe política al següent esglaó i ja torna a ser hora de tornar a empènyer.

El poble xilè va aconseguir derogar la Constitució de Pinochet en un referèndum convocat després de mesos i mesos de protestes. La repressió del president Piñera ha estat brutal resultant en un balanç de 34 morts, nou mil detinguts i quatre mil ferits. Ni les morts, ni les detencions, ni les ferides van frenar els ciutadans que van seguir manifestant-se fins i tot durant la pandèmia.

La lliçó que el poble català hauria d’extreure és que l’únic que pot fer moure l’immobilisme és la pressió continua del carrer, que l’únic que pot fer que els adversaris polítics pactin (com ha passat a Xile) és la confrontació directa amb l’estat i que l’únic que pot fer que la història avanci és un poble alçat, combatiu i persistent.

Els estats estan preparats per aguantar uns dies de protestes, sobretot si són pacífiques i esplaiades en el temps. El que no poden aguantar de cap manera són les protestes persistents en el temps i que afecten profundament el funcionament de l’estat. Un altre exemple de manifestació persistent en el temps que va acabar guanyant van ser les armilles grogues franceses, que es manifestaven un cop a la setmana causant grans aldarulls a tot l’estat.

Hem de deixar enrere les consignes de “cap paper a terra” i de la independència “de la llei a la llei” que només ens han menat en l’estadi de confusió actual. Cal entendre que, si l’independentisme va arribar a ser un problema per l’estat espanyol, va ser per l’onada enorme de protestes arreu del Principat.

Confiar només en els polítics, que són gent d’ordre, farà caure el moviment en el precipici autonòmic. Tal com hem dit diverses vegades és la gent qui ha empès la classe política al següent esglaó i ja torna a ser hora de tornar a empènyer.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments