fa 3 anys

EDITORIAL | No hauria d’existir l’anonimat a les xarxes socials

Per evitar les fake news, per acabar amb els comptes controlats per empreses per inculcar missatges a la població i per acabar amb la polarització cal que els usuaris de les tres grans xarxes socials perdin l’anonimat.

Per evitar les fake news, per acabar amb els comptes controlats per empreses per inculcar missatges a la població i per acabar amb la polarització cal que els usuaris de les tres grans xarxes socials perdin l’anonimat.

És més que evident que les xarxes socials s’estan usant per fer una guerra freda entre estats, adversaris polítics, pensaments i grups humans diferents. No és només la toxicitat dels trols, ni les fake news que es propaguen com la pólvora, el principal problema són els perfils creats i controlats per empreses amb l’únic objectiu d’afavorir el seu client.

Aquests perfils actuen com un eixam d’abelles atacant sense descans, implantant els seus missatges populistes, nocius i mesquins amb tota la intencionalitat de no només provocar, sinó donar eines d’atac als usuaris reals d’aquell tipus de pensament.

No seria estrany que totes les paraules “enginyoses” de l’unionisme com “lazis”, “supremacistes”…, hagin estat implementades per un think tank coordinat amb els partits polítics constitucionalistes. Que aquest think tank incorpori aquestes paraules contínuament als debats de les xarxes amb tota la intencionalitat que siguin usades per la resta d’unionistes.

Aquestes pràctiques estan desestabilitzant la nostra societat, destruint la democràcia i polaritzant la població. De mica en mica ens anem allunyant en una eina que havia de servir per connectar-nos a tots. De mica en mica entrem en aquest joc que bé podria acabar amb una desgràcia, com es veu a la pel·lícula de Netflix “Hater“, que vaticinà l’assassinat de l’alcalde liberal de Gdansk Paweł Adamowic.

L’única solució és acabar amb l’anonimat

L’anonimat a la xarxa és indispensable per mantenir la neutralitat i que aquest espai continuï essent segur per l’intercanvi d’opinions, siguin quines siguin. Però a internet ja hi ha molts espais segurs i les xarxes socials principals (Facebook, Twitter i Instagram) ja fa temps que han deixat de ser-ho.

Per evitar la propagació de les fake news, per acabar amb els eixams de trols controlats per empreses per inculcar missatges a la població i per acabar amb aquesta polarització que tant mal està fent a la societat cal que els usuaris de les tres grans xarxes socials perdin l’anonimat.

Que tots els usuaris estiguin lligats al seu número de DNI, que no puguin tenir més d’un compte i que sigui senzill veure qui ha comès un delicte. Però clar, això no interessa ni a governs ni a les mateixes empreses, que els uns veurien com perden una poderosa eina per manipular la població i les altres com perden un munt de diners en publicitat.

Mentrestant la societat continuarà per aquest camí de l’autodestrucció que ben aviat passarà de ser digital a ser física i ens tornarem a preguntar, per tercera vegada en un segle, com hem arribat a aquest extrem. Ara per ara, però, el millor que podem fer com a individus, és apagar les xarxes socials.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
1 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Un senyor anònim
3 years ago

Acabar amb l’anonimat? Però si les grans fake news no surten de Twitter, sinó de la Sexta, Tele5 y Antena3!!! Què m’estàs dient?? I quins són els “espais segurs” que ja existeixen? Segons aquest article, llavors, si la gent és beneïta i no contrasta el què llegeix a les xarxes socials, la culpa és dels que prefereixen escriure de forma anònima a través de les 3 o 4 grans xarxes d’Internet? Ah, i és clar, per què crear un compte amb un DNI falsificat no es pot fer, clar, clar… pregunta-ho als milers de menors que entren a discoteques amb documentació prestada o fins i tot falsa.
Au vés!! Menys matar el missatger, i més formar i educar al lector, si us plau!!
Molt descontent amb aquest article.

Un senyor anònim
3 years ago
Reply to  Redacció

Comptes falsos sempre es podran crear, i si faig servir algunes eines a l’abast de tothom, puc enviar-te aquest comentari des d’Arizona, si vull. Això que comenteu aquí em recorda a la proposta de Podemos per a obligar als consumidors de pornografia a identificar-se amb DNI/NIE/Passaport per a “evitar més violacions”. Com sempre, culpem el missatger enlloc d’educar a les aules i a casa.
Podran traçar el què vulguin, però només serà una capa més de “complicació” a l’usuari de perfil baix, i en absolut cap maldecap pel fort. Els manipuladors seguiran generant fake news, però ara amb noms més “macos”.
La mort d’Internet va aparéixer quan enlloc d’un àlies, com era habitual en chats d’internet, es va normalitzar mostrar el nom i cognoms, a més d’una foto personal.
Com va dir Julian Assange: “Privacitat pel feble, transparència pel fort”.
Salutacions,

El Talp Negre
3 years ago

Aquest article és la subnormalitat més gran i populista que he vist des de fa temps. Sí clar, aniria molt bé per a poder saber qui realment espolsa notícies fraudulentes i per a moltes altres coses. Fins aquí d’acord.

Ara bé, què passa quan un govern comença a perseguir per criteris de pensament, religió o el que sigui? A les xarxes tindria la BD més gran del món i més classificada ja servida i en calent.

A més les companyies escrapejant podríen saber-ho tot de tu! I jo no ho vull pas això, per a ningú. Ningú n’ha de fer res del que dic i del que deixo de dir per qui soc. Les paraules han de valdre sense ningú al darrera.

Ho sento però l’estat, per si mateix és perillós. I per tant la teva tesi és perillosa, ve’t aquí l’importància de l’anonimat a internet!!!

Així doncs, continuem cercant una altra sol·lució, però NO aquesta.

I si us plau, traieu aquest artícle que esteu fent un favor a la persecució d’idees que és el somni eròtic de tot estat i gran germà.

Un senyor anònim
3 years ago
Reply to  Redacció

Bona idea, eliminem les xarxes socials. Així els diaris i la tele tornaran a tenir tot el poder, i posem un únic canal que es digui TVE i au! Fa olor a naftalina, no?
No vulguis posar portes al camp, home… la humanitat ha donat un pas endavant, i no tornarà enrere. Pots cremar les impremtes si vols, però la gent ja sap fer córrer panflets. I no t’enganyis, la gent sap perfectament què hi diuen, als panflets.Ah, i si la gent vota als “dolents” com Trump o pirats així, serà perquè els bons no ho estan fent tant bé com es pensen, no?Salutacions,

No importa
No importa
3 years ago

L’anonimat aporta llibertat per dir el que es pensa. Només es pot argumentar el contrari des de qui ha viscut en el privilegi de no ser perseguit per la seva ideologia o que no entén quin és el paper del periodisme en la societat i el veu com una simple eina de propaganda.

Si fos per aquest editorial (per cert, pq no es signa directament amb noms i cognoms?) no existiria el watergate, wikileaks, etc.

Cal lluitar contra les fakenews, però esteu aplicant la mateixa lògica que un metge que pensa que cal matar la persona per curar la malatia.

Feia temps que no llegia estupideses tant grans… Si us plau, algú em torna el minut de la meva vida que m’ha suposat la seva lectura?

Josefina Ano Nima
Josefina Ano Nima
3 years ago

Simplement penós: acabem amb l’anonimat per fer més fàcil la repressió. I a més a més fem la identificació amb el DNI epañó