fa 4 anys

EDITORIAL | L’assassinat de la banca catalana

La fusió de CaixaBank i Bankia pot portar a la descatalanització i recentralització d’una de les entitats més grosses de l’estat espanyol i pilar de la banca catalana.

La fusió de CaixaBank i Bankia pot portar a la descatalanització i recentralització d’una de les entitats més grosses de l’estat espanyol i pilar de la banca catalana.

Ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es mostrava ben content per la possible fusió de CaixaBank i Bankia. Davant les càmeres de TVE, el socialista deixava anar la frase clau de tot plegat: “servirà per cohesionar el territori“. L’objectiu sembla clar: descatalanitzar el puntal de la banca catalana, repetint la jugada de Felipe Gonzalez al País Basc amb BBV i Argentaria.

Tal com Caixabank respecte de Bankia, el BBV era tres vegades més gran que Argentaria però a l’hora de fusionar els consells d’administració es va crear una copresidència que acabaria assumint Francisco González, posat a dit pel govern d’Aznar, i n’acabaria essent president canviant tot el consell d’administració per gent afí als seus interessos (i als de l’estat). Havien aconseguit així “desbasquitzar” l’entitat.

Ara ja no és només que l’estat espanyol, que posseeix el 14% del capital de Bankia, entri a l’entitat de banca catalana sinó que ho fa amb un banc que ha servit per tapar les vergonyes de l’estat espanyol. Els va servir durant la crisi del 2008 per salvar el sector immobiliari amb la creació dels fons voltor i els va servir per injectar diners a les seves empreses a través del rescat bancari per aguantar la segona onada de la crisi. I com si amb això no n’hi hagués prou, Rodrigo RatoMiguel Blesa van muntar una trama corrupta amb les targetes black.

Ara l’entitat podrà fer un últim servei a Espanya: acabar amb l’entitat més grossa de la banca catalana. Rajoy ja va aconseguir que la seu social se n’anés a Palma de Mallorca en un intent d’espantar l’independentisme (i que a afectes pràctics no va canviar res). Ara és el torn de Sánchez de rematar la jugada recentralitzant la banca.

No es recuperarà el rescat bancari

Sembla que a Sánchez no li preocupa que no es recuperi el rescat bancari del 2008. Any rere any s’anava anunciant que l’entitat parcialment pública aniria tornat cada cop menys diners d’aquest rescat. Finalment, dels seixanta mil milions injectats només se n’han recuperat tres mil milions. Negoci rodó com sempre per als de sempre.

Aprofitant la pandèmia fins a l’últim segon, els poders fàctics fan els moviments més arriscats possibles sabent que no hi haurà resposta al carrer i el govern “més progressista de la història” demostra una vegada més que l’única cosa que els diferencia del PP és el color i el logotip.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
3.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments