fa 3 anys

EDITORIAL | La importància del fotoperiodisme

Una imatge va valdre un pis. La fotografia de la Lorena es va viralitzar i va aconseguir que el banc retornés el pis a la veïna

Una imatge va valdre un pis. La fotografia de la Lorena es va viralitzar i va aconseguir que el banc retornés el pis a la veïna

Diuen que una imatge val més que mil paraules, en aquest cas va valdre tot un pis. La Lorena Sopena, estudiant de fotografia que col·labora amb el Diari de Barcelona i l’Alerta Canal, era l’única fotoperiodista present a un desnonament de Ciutat Meridiana.

La seva fotografia, que mostrava la Ruth amb els seus tres fills menors (un d’ells un nadó de set mesos) pels Mossos d’Esquadra, es va viralitzar ràpidament per les xarxes socials. També van ser àmpliament compartides les imatges de la violència exercida per la policia catalana contra els que s’havien convocat per intentar parar un de les desenes de desnonaments que es van executar aquell dia a Catalunya.

A partir d’aquí les paraules del cap dels Mossos van encendre la indignació de la gent i com una bola de neu el cas va anar agafant rellevància. L’endemà al matí el TSJC va emetre un comunicat a favor de la veïna, l’Ajuntament de Barcelona va demanar explicacions i el BBVA va decidir retornar el pis al·legant que desconeixia la situació de vulnerabilitat de la Ruth.

Segurament sense la presència de la Lorena el cas de la Ruth no hauria passat de ser un nombre més a les estadístiques de desnonaments, que van a un ritme mitjà d’un per cada hora. Ara ella i els seus fills es trobarien sense un lloc on viure en plena pandèmia, allotjant-se en una pensió com van fer aquella nit en què els hi van treure el sostre.

Aquesta és la importància del fotoperiodisme que, lligat a l’activisme veïnal, pot aconseguir visualitzar situacions i fets que d’altra manera passarien desapercebuts. No és d’estranyar que els Mossos dificultin la tasca d’aquests treballadors perquè cada cop els dificulta més sobrepassar-se en les seves funcions impunement.

Fotografia: Lorena Sopena

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Víctor Arias
Víctor Arias
3 years ago

👏🏼👏🏼👏🏼