fa 3 anys

EDITORIAL | Com es calcula el risc de rebrot?

Ara que es fan més proves, és normal que es trobin més positius i pugi l’índex de risc de rebrot. És la segona onada? La realitat és que els hospitals catalans estan rebent més pacients de COVID19

Ara que es fan més proves, és normal que es trobin més positius i pugi l’índex de risc de rebrot. És la segona onada? La realitat és que els hospitals catalans estan rebent més pacients de COVID19

Els últims dies s’està parlant molt de l’índex de risc de rebrot de la COVID19, ens diuen que puja, ens diuen que baixa, però ningú explica ben bé de què es tracta. Creiem fonamental explicar-ho per entendre si són encertades les últimes limitacions preventives proposades per la Generalitat.

El risc de rebrot, conegut com a Índex de Creixement Potencial (EPG, en anglès), és el càlcul de dos factors: la velocitat de reproducció mitjana dels últims set dies, que permet avaluar la velocitat de propagació de la malaltia, i la incidència acumulada dels últims catorze dies.

La incidència acumulada es calcula amb el nombre de nous casos del dia actual més els casos dels tretze dies anteriors per cada 100.000 habitants. Aquesta incidència del virus permet deduir quantes persones hi ha amb la capacitat de contagiar la malaltia en un moment determinat.

La velocitat de propagació de la COVID-19, en canvi, es calcula tenint en compte la mitjana de casos confirmats els últims tres dies respecte dels casos confirmats els cinc dies abans per saber si estan pujant o baixant els contagis. Posteriorment, es realitza la mitjana dels últims set dies.

Cal tenir en compte que en els casos confirmats, que s’usen per calcular la velocitat de propagació del virus, no s’inclouen els pacients ingressats en residències geriàtriques perquè, segons el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, tenen un comportament epidemiològic diferent.

Aquest índex serveix per saber l’avanç del virus?

La resposta curta és que sí, aquest índex serveix per saber quantes persones hi ha infectades i si la velocitat de propagació del virus va a l’alça o la baixa. La resposta llarga és que aquest càlcul es veu desvirtuat pel fet que no ha estat fins ara a la tardor que s’han començat a fer PCR massius.

Així doncs, ara que es fan més proves, és normal que es trobin més positius i pugi l’índex de risc de rebrot. Vol dir això que estem a punt de rebre una segona onada del virus que ens torni a tancar a casa nostra? La realitat és que els llits de l’UCI dels hospitals catalans s’estan tornant a omplir de pacients greus de COVID19 i el risc que coincideixi amb l’arribada de la grip estacional pot arribar a desbordar altre cop la sanitat pública. I això és el que es vol evitar.

Però fan falta tantes restriccions? És cert que qualsevol restricció ajudarà que no es transmeti el virus. El problema és la incoherència d’aquestes restriccions on no podem sortir a prendre un cafè al bar de sota de casa però si agafar un tren, metro o bus ple de gom a gom per anar a treballar amb un centenar de persones més.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments