fa 4 anys

EDITORIAL | Aturem els desnonaments en plena pandèmia

En un moment de màxima emergència sanitària els desnonaments continuen deixant sense sostre a les classes més baixes de la ciutadania catalana.

En un moment de màxima emergència sanitària els desnonaments continuen deixant sense sostre a les classes més baixes de la ciutadania catalana.

Catalunya acumula el 25% dels desnonaments en l’estat espanyol i avui s’executaran una nova onada que se sumaran als milers que ja s’han executat des de l’inici de la pandèmia. Cada hora una família perd el seu habitatge a Catalunya, de mitjana, en un moment de màxima emergència sanitària.

Menors, jubilats o aturats de llarga durada veuen com se’ls treu el sostre moltes vegades perquè el propietari vol especular amb l’habitatge convertint-la en un altre pis turístic, que dóna més diners i menys problemes, o senzillament per pujar-lo de preu. Una pràctica completament inconstitucional emparada pel poder polític amb la inestimable ajuda de les forces policíaques.

Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders
públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes
pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació.

Article 47 de la Constitució espanyola

Les autoritats no estan fent complir la constitució

És més que evident que la gent en situació de pobresa o pobresa extrema, que és d’un 19,5% a Catalunya, és a dir d’un milió i mig de catalans, no pot accedir a un habitatge digne, sobretot a la ciutat comtal. Un milió i mig de catalans barallant-se per un total de 133.000 pisos socials, que s’ha de buscar la vida com pot, que quan arriben temps de crisis, no hi ha feina i no tenen ingressos veuen com no poden afrontar els preus inflats dels lloguers i han de passar pel trauma de ser desnonats.

És cert que ara s’ha impulsat una llei per regular els lloguers que hauria d’afluixar una mica la corda que asfixia les classes més baixes però això no és suficient. Si hi ha famílies senceres sense cap mena d’ingrés, com pagaran qualsevol lloguer per molt rebaixat que estigui?

Fa anys que es reclama un parc d’habitatge social que cobreixi completament la quota de ciutadans en situació de pobresa o pobresa extrema. Les autoritats mai han plantejat cap passa en aquest sentit tot i tenir una banca amb centenars de milers de propietats buides fruit de la crisi del 2008. S’haurien d’expropiar aquestes propietats i convertir-les en habitatge social.

Però mentre els polítics segueixin permetent que els cossos de seguretat deixin sense sostre a milers de famílies entitats com la PAH o StopDesahucios seguiran al peu del canó intentant aturar tants desnonaments com puguin i nosaltres serem allà per visibilitzar-ho mitjançant els nostres fotoperiodistes.

Fotografia: Lorena Sopena

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
El Talp Negre
3 years ago

Bon article!
Us faig una petita correcció:
forces “policíaques” és en castellà. La forma correcte en català és: policials

trackback

[…] sense la presència de la Lorena el cas de la Ruth no hauria passat de ser un nombre més a les estadístiques de desnonaments, que van a un ritme mitjà d’un per cada hora. Ara ella i els seus fills es trobarien sense […]