Esquerra Republicana de Catalunya ha fet públic l’acord d’investidura amb el PSOE i el PSC que preveu la creació d’una taula de negociació bilateral entre el govern espanyol i el català per buscar una via de solucionar el conflicte català, via que haurà de validar en última instància el poble català en una consulta o […]
Esquerra Republicana de Catalunya ha fet públic l’acord d’investidura amb el PSOE i el PSC que preveu la creació d’una taula de negociació bilateral entre el govern espanyol i el català per buscar una via de solucionar el conflicte català, via que haurà de validar en última instància el poble català en una consulta o […]
Esquerra Republicana de Catalunya ha fet públic l’acord d’investidura amb el PSOE i el PSC que preveu la creació d’una taula de negociació bilateral entre el govern espanyol i el català per buscar una via de solucionar el conflicte català, via que haurà de validar en última instància el poble català en una consulta o referèndum. El document, molt ambigu, és una passa endavant enorme per part de l’estat espanyol només pel fet que reconeix que hi ha un conflicte i que s’ha de resoldre per la via del diàleg.
Tot plegat s’ha d’agafar amb pinces doncs si bé no s’hi menciona explícitament el compliment de la Constitució espanyola o de les lleis i que s’hi podrà parlar de tot, en cap cas s’hi parla del dret d’autodeterminació ni d’exercir-lo. A més, el PSOE i Podemos ja han declarat que hi negociaran el compliment de l’Estatut vigent, el traspàs de competències i l’execució d’infraestructures. Esquerra ha demanat al president Torra que s’assegui a la taula de negociació i vagin junts a defensar l’exercici d’autodeterminació.
Les parts s’han emplaçat a trobar-se com a màxim quinze dies després de la formació del govern espanyol, cosa que seria cap a finals de gener. Segurament les primeres reunions seran per establir un calendari de trobades, quan es presentaran les conclusions i quan s’aplicaran les resolucions que en surtin. Depenent del calendari fixat, el procés es podria quedar neutralitzat i dilatat fins que es vagin coneixent les decisions que s’hi prenguin. El temps dirà si ha estat un encert o no, però fracassar en aquesta via abocaria a l’independentisme a triar entre unilateralitat o la rendició.
Les parts firmants d’aquest acord constatem que ens trobem davant l’oportunitat de desbloquejar i canalitzar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya i establir les bases per a la seva resolució, ja que hi ha voluntat de diàleg per arribar a un acord que ens permeti superar la situació actual.
El reconeixement d’aquesta oportunitat, i la voluntat i fermesa política expressada per ambdues parts, permeten explorar i abordar l’obertura d’una nova etapa basada en el diàleg efectiu, obert i sincer i apostar pel reconeixement i entesa institucional.
Per tot això, conforme als principis de lleialtat institucional i bilateralitat que regeixen el marc polític de relació entre el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalitat de Catalunya, acordem el següent:
1. El reconeixement del conflicte polític i l’activació de la via política per resoldre’l.
Partim del reconeixement que hi ha un conflicte de naturalesa política en relació amb el futur polític de Catalunya.
Com qualsevol conflicte d’aquesta naturalesa, només es pot resoldre a través de vies democràtiques, mitjançant el diàleg, la negociació i l’acord, superant la judicialització d’aquest.
2. Creació d’una TAULA BILATERAL DE DIÀLEG, NEGOCIACIÓ I ACORD PER A LA RESOLUCIÓ DEL CONFLICTE POLÍTIC.
Per aconseguir-ho, adoptem el compromís de crear una Taula de diàleg, negociació i acord entre governs, que partirà del reconeixement i legitimitat de totes les parts i propostes i que actuarà sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l’ordenament jurídic-democràtic.
Aquesta Mesa com a instrument polític es basa en els següents principis:
1) Composició: el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalitat de Catalunya. S’establiran les delegacions de forma paritària i amb els membres que ambdues parts decideixin.
2) Contingut: diàleg obert sobre totes les propostes presentades. Totes les parts apartaran amb llibertat de continguts les seves propostes detallades sobre el futur de Catalunya. I es valoraran, debatran i argumentaran les posicions respecte a cada proposta.
3) Calendari transparent: la Taula iniciarà els seus treballs en el termini de quinze dies des de la Formació de Govern d’Espanya i d’establir terminis concrets per les seves reunions i per presentar les seves conclusions.
4) Seguiment i garanties de compliment: la Taula establirà mecanismes per garantir l’inici i manteniment de la seva activitat i el compliment dels acords.
En aquest espai hauran de buscar-se acords que comptin amb un suport ampli de la societat catalana. En aquest sentit, les dues parts es comprometen a impulsar l’efectivitat dels acords que s’adoptin a través dels procediments oportuns. Les mesures en què es materialitzin els acords seran sotmeses en el seu cas a validació democràtica a través de consulta a la ciutadania de Catalunya, d’acord amb els mecanismes previstos o que es puguin preveure en el marc del sistema jurídic-polític.
Aquesta Taula es coordinarà amb altres espais de diàleg institucionals i parlamentaris ja existents, que hauran de potenciar-se. Entre d’altres, la Comissió Bilateral Generalitat-Estat recollida en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i la Taula de partits existent al Parlament de Catalunya.
PSOE – PSC Esquerra Republicana
______________
L’Alerta necessita el vostre suport
L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.
Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.
Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!
Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!