fa 4 anys

El grup socialista suís demana el bloqueig dels fons de Joan Carles I

Després que Suïssa rebutgés bloquejar els comptes que el rei emèrit d’Espanya, Joan Carles I, tenia al país, el govern suís haurà de respondre oficialment a una bateria de preguntes presentada pel diputat del grup socialista Christian Dandrès. D’aquesta manera, el diputat socialista demana al Consell Federal suïs una resposta oficial i en seu parlamentària sobre la situació del […]

Després que Suïssa rebutgés bloquejar els comptes que el rei emèrit d’Espanya, Joan Carles I, tenia al país, el govern suís haurà de respondre oficialment a una bateria de preguntes presentada pel diputat del grup socialista Christian Dandrès. D’aquesta manera, el diputat socialista demana al Consell Federal suïs una resposta oficial i en seu parlamentària sobre la situació del […]

Després que Suïssa rebutgés bloquejar els comptes que el rei emèrit d’Espanya, Joan Carles I, tenia al país, el govern suís haurà de respondre oficialment a una bateria de preguntes presentada pel diputat del grup socialista Christian Dandrès. D’aquesta manera, el diputat socialista demana al Consell Federal suïs una resposta oficial i en seu parlamentària sobre la situació del Borbó.

Christian Dandrès
El diputat socialista Christian Dandrès

Amb aquesta petició, Dandrès ha demanat de forma oficial el bloqueig de tots els fons que té el rei emèrit a Suïssa, donat que són sospitosos de tenir un origen il·lícit.

Aquesta proposta ja va ser realitzada amb anterioritat per l’entitat catalana Òmnium Cultural a principis del mes de juliol i ara ha estat recollida per Dandrès.

A la proposta de Dandrès també s’hi ha afegit vint diputats més del Partit Socialista, a banda de diferents diputats dels Verds, del Partit Suís del Treball i del Partit Ecologista.

En aquest sentit, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha remarcat que ‘ara ja no és només Òmnium, sinó quatre partits polítics de Suïssa que consideren prioritari investigar la corrupció del Borbó‘. ‘Un cop més s’haurà d’aclarir a Europa allò que els poders de l’Estat espanyol intenten amagar’, ha assegurat. A banda d’això, Mauri ha afegit: ‘No tenim cap dubte que tant la justícia com el govern de Suïssa donaran compliment als seus compromisos internacionals en la lluita contra la corrupció’.

El grup socialista qüestiona el govern sobre si és compatible ‘l’aparent inacció de les autoritats federals amb els compromisos internacionals de Suïssa en la lluita contra la corrupció’, i el fet que el rei emèrit, que llavors ostentava el càrrec de cap d’estat a Espanya, s’hagi aprofitat d’estructures financeres opaques amb els bancs suïssos per rebre desenes de milions de dòlars d’origen presumptament il·legal. Per tant, també pregunten ‘quines mesures s’han pres les autoritats federals per determinar l’origen d’aquests fons’.

Ara el govern suís haurà de donar resposta per escrit a les preguntes a la següent sessió de l’Assemblea Federal de Suïssa. El grup socialista de Suïssa és el segon grup més nombrós del Parlament amb 39 diputats, a banda de ser qui ostenta actualment la presidència de l’executiu, amb Simonetta Sommaruga al capdavant.

Joan Carles I, que el passat mes d’agost va fugir als Emirats Àrabs Units, està actualment investigat tant per la Fiscalia Suïssa com l’espanyola. En el cas de Suïssa, s’investiga si el rei emèrit hauria amagat al país una fortuna de 100 milions de dòlars l’any 2008, i si aquests diners són un regal del rei Abdul·lah de l’Aràbia Saudita pel projecte de l’AVE a la Meca.

Juan Carlos I y el rey Abdul·lah
Joan Carles I amb el rei Abdul·lah

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments