L’organització disposava de capacitat per noliejar mercants per al transport il·legal d’armament i explosius des d’Europa a diferents països del continent africà
L’organització disposava de capacitat per noliejar mercants per al transport il·legal d’armament i explosius des d’Europa a diferents països del continent africà
Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), en una operació conjunta amb la Policia Nacional, l’Agència Tributària i Europol, van detenir el 10 de novembre set persones per la seva presumpta participació en els delictes de blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i contraban de material de defensa. Els arrestats pertanyien a una organització criminal de caràcter transnacional, composta per persones de nacionalitat ucraïnesa, letona i espanyola, que operaven des de Catalunya i la Comunitat Valenciana.
La investigació ha estat coordinada per la Fiscalia Especial Contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada sota la supervisió del Jutjat Central d’Instrucció número dos de l’Audiència Nacional.
La investigació es va iniciar l’any 2018 i ha requerit la creació d’un grup de treball multidisciplinari que incloïa experts del camp econòmic, del control d’armament, tecnològic, mercantil i de transport marítim internacional. Aquesta realitat posa de manifest l’enorme complexitat i dificultat que ha comportat la desarticulació d’aquesta organització.
Una guerra interna dins l’organització investigada va afeblir les mesures de seguretat que havien dissenyat els seus líders per ocultar la seva activitat de contraban d’armes i de blanqueig de capitals, activitat que dirigien des de l’Estat espanyol, concretament des de les localitats de Gavà i de Calp (Alacant).
Aquesta disputa entre els líders, plena d’extorsions i amenaces mútues, buscava l’obtenció del control de les rutes marítimes utilitzades en els enviaments d’armes procedents des d’Ucraïna a diferents destinacions, principalment països de nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà -especialment a zones en conflicte- sotmeses a embargaments internacionals.
Aquestes disputes van provocar una escissió de l’estructura criminal en dues faccions que, per separat, van continuar amb les activitats delictives que desenvolupaven.
L’estudi detallat de la capacitat econòmica que l’organització disposava en el territori estatal, unida a una laboriosa tasca de camp per part dels investigadors, ha permès identificar els membres de la xarxa que operaven des de l’Estat espanyol i que col·laboraven en la compra-venda d’armament rus que viatjava dins de vaixells de càrrega noliejats des l’Estat espanyol juntament amb un altre armament, en aquest cas d’origen lícit, per camuflar d’aquesta manera la procedència del carregament il·legal.
La capacitat operativa de caràcter internacional era una de les particularitats més destacables d’aquesta organització. Els investigadors destaquen la facilitat que tenien per realitzar aquest tipus d’operatives complexes. A tall d’exemple cal destacar l’ocasió en què l’organització va planificar la fugida del capità d’un dels vaixells de càrrega, detingut per les autoritats gregues per contraban d’armes, o com feien gala de la seva alta capacitat per al transport internacional d’armes pesades a través del Mediterrani, incloent-hi carros de combat.
Fruit d’aquesta activitat delictiva, l’organització generava quantiosos beneficis que eren introduïts en el sector econòmic. Per dotar-los d’aparença legal l’organització havia establert un modus operandi que partia de paradisos fiscals on domiciliaven els vaixells de càrrega identificats en la investigació.
Així s’asseguraven de rebre els diners originats pel tràfic d’armes a països amb un control bancari menys rigorós, per posteriorment transferir-lo a comptes corrents de societats europees, principalment de Suïssa i el Regne Unit. Un cop allà, les mercantils que controlaven els comptes corrents, transferien a l’Estat espanyol tot el capital blanquejat, simulant una activitat comercial lícita i real que permetia als investigats operar mitjançant inversions patrimonials i mantenir un elevat nivell de vida.
En l’operatiu policial dut a terme el 10 de novembre a les demarcacions de València, Alacant i Barcelona es van executar set entrades i escorcolls domiciliaris, a més d’intervenir important documentació d’àmbit econòmic, equips informàtics i diners en efectiu.
Van passar a disposició de la titular de Jutjat Central número dos de l’Audiència Nacional tres dels detinguts, els líders de l’organització, per als quals va decretar el seu ingrés a presó.
La jutgessa també ha ordenat mesures cautelars d’embargament sobre divuit propietats immobiliàries i el bloqueig bancari de més de 50 productes financers, de manera que el valor en conjunt de el patrimoni objecte d’intervenció podria superar àmpliament els 10 milions d’euros.
______________
L’Alerta necessita el vostre suport
L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.
Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.
Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!
Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!