fa 3 anys

Llum verda al teletreball: voluntari, reversible i compensat per l’empresa

La normativa es tramita com a projecte de Llei i entrarà en vigor 20 dies després de la seva publicació al BOE.

La normativa es tramita com a projecte de Llei i entrarà en vigor 20 dies després de la seva publicació al BOE.

Després de diversos mesos de negociacions entre l’Executiu, sindicats i patronal, i ben endinsats, en algunes comunitats autònomes en la segona onada de la pandèmia, el Consell de Ministres aprova la llei del teletreball.

El text arreplega la voluntarietat d’aquesta modalitat, tant per a l’empresa com els treballadors: no es podrà imposar. Requerirà la signatura d’un acord per escrit, que podrà formar part del contracte inicial o d’una clàusula afegida amb posterioritat.

Serà reversible i la regulació s’aplicarà quan el 30% de la jornada (dos dies a la setmana o el percentatge proporcional equivalent en funció de la duració del contracte) es dugui a terme durant un període mínim de tres mesos.

L’empleat que teletreballi haurà de tenir dret a la desconnexió. Per tant, hi haurà d’haver un control horari de la seva jornada. També s’hauran de preservar els drets de conciliació.

Tanmateix, l’empresa, per la seva banda, tindrà dret a controlar que el treballador compleixi amb les seves obligacions, com la jornada laboral i els objectius que s’hagin marcat.

registres de jornada per part de l'empresa
registres de jornada per part de l’empresa

La nova regulació distingeix entre treball a distància (activitat laboral des del domicili o el lloc triat pel treballador, amb caràcter regular); teletreball (treball a distància realitzat exclusivament o de manera prevalent per mitjans i sistemes informàtics o telemàtics), i treball presencial (el que es presta en el centre de treball o en el lloc que triï l’empresa). A totes les modalitats se’ls aplicarà la normativa laboral ordinària.

En tot cas, les empreses estan obligades a dotar els treballadors dels mitjans, equips i eines necessaris pel desenvolupament de la feina a distància, així com al manteniment que sigui necessari, serà durant els pròxims tres mesos quan s’hauran de concretar per escrit les condicions individuals entre els assalariats que estan treballant a distància i l’empresa.

Es prohibeix acomiadar empleats per manca d’adaptació al lloc de treball i s’igualen drets laborals en l’organització presencial i a distància

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-vespre/el-govern-espanyol-regula-el-teletreball-amb-un-decret-llei/video/6060775/

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha definit l’acord com ”la negociació més complicada l’avantguarda de les legislacions europees” en la matèria. Segons ha subratllat, la llei permetrà “preservar els drets fonamentals” i “augmentarà la productivitat” de l’economia.

Yolanda Díaz, ministra de Trabajo. EFE
Yolanda Díaz, ministra de Trabajo. EFE

Moltes empreses asseguren que el treball a distància ha fet augmentar la productivitat dels seus equips, contra tot pronòstic.

compte enrerre per la publicació de la nova llei
compte enrerre per la publicació de la nova llei

En el cas del sector públic, els sindicats CCOO, UGT i CSIF han arribat, també aquest dilluns, a un acord per regular el teletreball. En aquest cas, però, no es preveu que s’aprovi en el Consell de Ministres fins a la setmana que ve.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

Altres notícies que et poden interessar
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments