fa 9 mesos

Catalunya serà el primer port digital de cables submarins a nivell mundial

El Govern ha tramitat tots els permisos i complementa la inversió amb 800.000 euros per amplificar l’impacte d’aquesta estació d’aterratge. El 22@ creixerà exponencialment.

El Govern ha tramitat tots els permisos i complementa la inversió amb 800.000 euros per amplificar l’impacte d’aquesta estació d’aterratge. El 22@ creixerà exponencialment.

Representants del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i la companyia de telecomunicacions AFR-IX Telecom han presentat Barcelona Cable Landing Station, la primera estació d’aterratge que es construeix en territori català amb una dimensió de connectivitat internacional.

Aquesta infraestructura es preveu que entri en funcionament el primer trimestre de 2022 amb la voluntat de ser un port digital de referència a la Mediterrània, i és en aquest sentit que es presenta com a open digital port, per permetre l’arribada de cables sense restriccions. D’aquesta manera, una única estació d’aterratge serà el punt d’arribada de múltiples cables, optimitzant recursos i evitant la proliferació d’edificacions.

És una proposta innovadora, ja que normalment cada empresa propietària d’un cable ha de construir la pròpia estació d’aterratge per a la connexió del cable.

Actualment, a la Mediterrània, Marsella aglutina l’arribada del major número de cables de fibra òptica submarina i es fa evident una saturació i la necessitat d’altres estacions d’aterratge com Barcelona CLS.

Sobre els cables submarins de fibra òptica

No podem entendre Internet sense la gran xarxa de cables submarins de fibra òptica que connecten els continents com si fossin autopistes de la informació per transportar les dades. Segons les últimes dades disponibles de Submarine Cable Map, hi ha en funcionament uns 400 cables submarins a tot el món, cosa que representa un volum de més d’1,2 milions de km de cable.

El cable submarí de fibra òptica segueix sent insubstituïble, és més eficient que les connexions via satèl·lit, ja que es calcula que un cable té la capacitat transmissora d’entre 2 i 3 mil satèl·lits. Per tot això, resulta estratègic per a Catalunya comptar amb un port propi d’àmbit internacional per a la fibra òptica de cable submarí, una realitat que fa possible l’estació d’aterratge Barcelona Cable Landing Station (Barcelona CLS), ja en fase de construcció a Sant Adrià de Besòs.

La seva ubicació serà a Sant Adrià de Besòs

Sant Adrià recull les condicions perfectes per acollir el projecte: excel·lents connexions a totes les xarxes de fibra òptica del país, tant viàries com ferroviàries, no presenta barreres físiques per a l’entrada dels cables, que passen soterrats a una profunditat d’uns 2 metres per la línia de costa sense emetre cap mena de radiació, i el litoral de Sant Adrià no pateix l’erosió d’altres zones de Barcelona.

La ubicació, pròxima al 22@, que té possibilitats d’expandir-se cap a Sant Adrià, fa que s’esperi que la zona sigui un pol d’innovació on Barcelona CLS jugarà un paper protagonista.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments