fa 1 any

EDITORIAL | Ana Obregón i la compra d’un nadó: Els diners permeten fer realitat els somnis

La narrativa esfereïdora que s’aborda des dels mitjans de comunicació per justificar-ne el succés és un escàndol en majúscules.

La narrativa esfereïdora que s’aborda des dels mitjans de comunicació per justificar-ne el succés és un escàndol en majúscules.

Peça d’opiniò de David Melero

Recentment, s’ha conegut la notícia que l’actriu Ana Obregón ha estat preparant durant molt de temps de manera secreta i premeditada. Un espectacle informatiu esfereïdor que des del primer moment sabia que tindria un recorregut polèmic que donaria que parlar. Pactat de manera mil·limetrada amb diferents revistes del cor i mitjans, a poc a poc ha anat esbombant informació sobre el terrible escàndol per a treure el màxim de rendiment econòmic possible d’un fet esgarrifós i aterridor.

Ana Obregón ha tingut una filla (l’ha comprat a una dona pagant per tot el procés més de 170.000€) a través de la gestació subrogada als Estats Units, Miami. El que fa aquesta situació singular és que la filla ha estat possible (que malament que sona, per favor) gràcies a l’esperma del seu fill, mort fa tres anys i del qual es va congelar a recomanació dels metges per a complir les seves últimes plegaries: mantenir el llinatge i tenir hereus, com a bon mascle.

Aquesta notícia ha suscitat milers de reaccions i opinions al voltant de la gestació subrogada, una pràctica que encara (i tant de bo mai) no està regulada a Espanya. Dic encara, perquè veient el pati i la facilitat en què aquests rics registren sense complicacions els nadons comprats als EUA, Mèxic o Ucraïna un cop arriben a Espanya/Europa, poc deu quedar per a una legislació. Alguns, o vull creure la majoria, ho consideren immoral, antinatural i una aberració biològica, mentre que altres la venen com una opció lícita i legítima per a aquelles persones que desitgen tenir fills del mateix llinatge i consanguinitat i no poden fer-ho per mitjans naturals.

Si s’està disposat a comprar amb diners a una dona que passarà 9 mesos embarassada per un desig malaltís, com creieu que educarà al seu fill? Lluny d’una educació més o menys brillant, una adolescència amb reptes i somnis, viurà una vida fàcil i obligada, entre l’ostentació i el luxe, la comoditat i el plaer, i evidentment, desenes de prejudicis des d’una vessant capitalista i elitista que aboca al mateix de sempre: masculinitat, racisme i tot allò que afavoreix a la dreta i a les llibertats individuals, a poder ser, les dels que tenen diners i ocupen poder.

La gestació subrogada ergo comprar un nadó és una pràctica explotadora que promou l’individualisme més egocèntric i pudent, on el desig de tenir un fill esdevé un caprici insuportable i intolerable. Com si un fill o filla només hagués de ser teu pel color dels ulls, l’ADN, els trets distintius facials i la genètica i no pas els valors, el coneixement i l’estima i el carinyo que li dones mentre l’acompanyes en les diferents etapes de la seva vida.

Per molt que Obregón digui que el somni del seu fill havia de complir-se, que eren les seves últimes paraules, realment hem de comprar aquest relat? Que una persona hagui mort per càncer (tot el condol en aquest tema), dona peu a fer la macabra operació de congelar durant més d’un parell d’anys l’esperma del fill, contractar a una clínica de gestació subrogada, fer passar per un embaràs de 9 mesos a una dona necessitada, i a sobre, fer-ne tot aquest show amb la premsa rosa, amb l’objectiu de guanyar encara més diners i fama? Ens hem begut l’enteniment o que passa? Jo no, però avui al Tot es mou de TV3 així ho ha justificat molt tranquil·la una dona que era al quiosc comprant la revista Hola:

La idea, la narrativa que un fill propi ha de ser “100% de sang” com a hereu és una creença arcaica que promou l’elitisme pur i la masculinitat més tòxica i repugnant. En lloc de centrar-se en el caràcter, les necessitats, i les qualitats de l’infant, es busca perpetuar una línia de sang i poder, una mena de “descendència noble”.

Tot plegat implica la compra del cos d’una dona, que per A o per B necessita uns diners, que passarà 9 mesos embarassada per complir el desig d’una persona rica que pot permetre pagar-ho sense tenir cap mena d’escrúpols. Això és una forma de violència directa contra les dones, que són explotades i tractades com a objectes comercials en lloc de com a éssers humans amb drets. La idea que una “persona”, si així se li pot anomenar, que està disposada a comprar el cos d’una dona per complir el seu desig malaltís, serà capaç d’educar bé un fill\a es totalment il·lusòria. La cultura del consum, l’egoisme i la possessió s’acabarà reflectint en la manera com eduquen el seu fill. La gestació subrogada promou un estil de vida basat en l’ostentació i el luxe, que no té en compte les necessitats reals dels nens, a més a més de viure una vida, una realitat allunyada de la majoria. Això pot acabar generant en l’infant quan s’apropa a l’adultesa prejudicis i actituds que perpetuïn la mateixa estructura de poder elitista de qui ha promogut la pràctica, vet aquí la necessitat d’un llinatge, una continuïtat, un hereu, una via per a mantenir l’existència del llegat, del que som.

En quin moment un nadó nascut a un país que permet la gestació subrogada té més dret a entrar a Espanya o altres països europeus pel fet de tenir pares rics que un migrant que sols fuig de la guerra per buscar un indret on viure i no morir de fam o afusellat? Doncs si, sembla que tenen més drets, i els altres, poden continuar morint ofegats al Mediterrani.

En definitiva, en lloc de permetre l’entrada al país a criatures via gestació subrogada, hauríem de centrar-nos en el suport a les famílies que tenen dificultats per concebre, a través de mètodes que no impliquin la compra del cos de les dones, i augmentar la facilitat en l’adopció. També s’hauria de treballar sensibilitats i realitats diverses per tal d’eliminar l’estigma dels nens procedents de CRAE/centres d’acollida, ja que són iguals que els teus fills però amb menys sort pel que fa a la família, classistes de merda. Bé, aquest és un tema dona per un altre article.

Tags:
Comparteix la notícia a les xarxes socials:

______________

L’Alerta necessita el vostre suport

L’equip de l’Alerta està formada per persones que fan aquesta tasca de forma voluntària. Degut a l’augment de visites ens hem vist obligats a apujar les capacitats del servidor, per tant tenir més despeses que no podem cobrir només amb la publicitat. Amb una petita aportació de forma completament segura pots ajudar-nos a continuar la nostra tasca.

Us podeu fer subscriptors de l’Alerta en aquesta pàgina.

Tens dubtes? Totes les respostes en aquest post!

Ets una empresa? Anuncia't a l'Alerta!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments